Какви са знаците, които дава акумулаторът на вашия автомобил, когато е за смяна?

28 Ное 2022 10:20
Ако колата изведнъж не запали през зимата, това е най-честият индикатор, че е дошло време за смяна на акумулатора Ако колата изведнъж не запали през зимата, това е най-честият индикатор, че е дошло време за смяна на акумулатора

Дефектният автомобилен акумулатор обикновено се забелязва, когато температурите паднат. Освен напредналата възраст на един акумулатор, студът ограничава и функционалността му. Резултатът е, че в един момент акумулаторът вече не е в състояние да съхранява достатъчно енергия, за да запали колата.

Ако колата изведнъж не запали през зимата, това е най-честият индикатор, че е дошло време за смяна на акумулатора. За да избегнете тази ситуация, съветваме ви да се запознаете с едни от 5-те основни признака, за това че е дошло времето за закупуване на нов.

 

5 признака, сочещи, че акумулаторът на автомобила е за смяна

 

  1.  Автомобилът отказва да запали

Акумулаторът на автомобила е важен за съхраняване на електричеството, генерирано от алтернатора, когато двигателят работи. Когато двигателят е изключен, импулсът, генериран от акумулатора, захранва всички компоненти отговорни за стартирането му. Това означава, че когато акумулаторът е в изправно състояние в автомобила ще има достатъчно заряд, за да може да функционира добре.

Ако обаче автомобилът не запалва, чувате странен звук от стартера и първосигнално решавате, че проблемът е именно в него. В този случай има два варианта – проблемът е другаде, или проблемът е в акумулатора. Много са причините за това, като някои от тях са – проблеми със стартера, контактния ключ, утечка по връзките, паднал акумулатор, който просто има нужда да бъде зареден.

Ако акумулаторът на автомобила е дефектен или просто срокът му на експлоатация е по-дълъг, ще бъде трудно или почти невъзможно автомобилът да запали. Съветваме ви да подмените тази важна част на автомобила ви преди температурите да са спаднали съвсем, затова разгледайте артикули с -15% отстъпка на акумулатори цени, на които не може да устоите.

 

  1.  Индикаторът за акумулатора светва на таблото

Едно от най-известните лампички на автомобилното табло е светлината, индикираща автомобилния акумулатор или алтернатора. Ако тази лампичка остане включена или мига, това може да е ясна индикация за слаб акумулатор на автомобила.

Разбира се, предупредителната лампа на автомобилния акумулатор или алтернатора също може да светне, ако има проблем с окабеляването, или ако алтернаторът не работи.

 

  1.  Слаби фарове

След стартиране на автомобила може да забележите, че лъчът на фаровете е много слаб и по-плосък от нормалното. Това е ясен симптом за саморазреден акумулатор или такъв, който е достигнал максималния си капацитет на работа.

 

  1.  Може да се познае по звука, който издава вашият автомобил

 

Ако акумулаторът на автомобила е слаб или дефектен, той няма да осигури необходимото количество електрическа енергия за задвижване на всички електрически компоненти в автомобила. Тези компоненти включват запалителните свещи на автомобила, които са отговорни за запалването на горивото в цилиндрите на двигателя.

Ако всички свещи не получават подходяща мощност, те може да не произвеждат искра при всеки цикъл на горене. В този случай неизбухналото гориво има тенденция да се събира в буталата, докато запалителната свещ създаде необходимата искра, за да го запали. Прекомерното количество изгорено гориво създава необичаен звук, подобен на пукащ звук, идващ от ауспуха. Дори ако проблемите изчезнат по време на шофиране, тъй като акумулаторът се зарежда, това трябва да се вземе под внимание и да се направи проверка, ако е необходимо, да се смени веднага щом се появят горните симптоми, за да не ви подведе в решителния момент.

 

  1.  Направете проверка на акумулатора

Това може да направите още преди появата на всеки един от горепосочените проблеми, за да си спестите главоболията. Може да отидете при специалист, а може да се справите с това и сами. Проверете напрежението при напълно зареден акумулатор, то трябва да бъде между 12.4V и 12.6V. Ако е по-малко от ниската степен, която посочваме, то трябва да заредите акумулатора. Ако пък това действие е извършено, но отново стойността е ниска, то по всяка вероятност вашият акумулатор е за смяна.

 

Как да изберете подходящия акумулатор за вашия автомобил?

 

След като вече сте прочели дадения материал, най-вероятно вече знаете дали трябва да смените вашия акумулатор. Ако това е така – ние ви съветваме да се свържете със специалистите от екипа на горепосочения сайт, които ще ви упътят кой е правилният акумулатор за вашия автомобил. Тук има много критерии, които имат значение, като например – капацитет, начин на захващане, размери, технология, не на последно място – производител.

Main Menu