Карнавалът в Рио де Жанейро се завърна в пълния си блясък

18 Фев 2023 19:54
БГНЕС БГНЕС

Карнавалната лудост отново обзема Рио де Жанейро с вълна от оптимизъм след края на ограниченията заради COVID-19 и смяната на правителството в Бразилия, предаде Франс прес.

Още от миналия уикенд музикалния шествия изпълват улиците, докато школите по самба изпипват последните детайли от своите пищни паради, които ще бъдат организирани в нощта на неделя и понеделник. Шоуто обещава да бъде грандиозно, с монументални платформи с височината на многоетажни сгради и хиляди костюмирани танцьори от школите, които до зори дефилират едни след други по прочутия самбодром, информира БТА.

Тази година парадите се завръщат към традиционното си провеждане. Миналата година те бяха отложени с два месеца заради увеличения брой на случаите на COVID-19. През 2021 г. карнавалът беше изцяло отменен заради пандемията.

Тазгодишното издание е първото без ограничения, но и първото след завръщането на власт на левия президент Лула да Силва, който победи крайнодесния си предшественик Болсонаро на президентските избори.

Празненствата започнаха официално вчера, когато кметът Едуардо Паеш предава ключовете на града на "крал Момо".

"С голяма радост, в чест на живота, на демокрацията, предавам ключовете на крал Момо", каза кметът Едуардо Паес, издокаран със сламена шапка, по време на пъстрата церемония в официалната си резиденция.

 

Всяка вечер се очаква самбодромът да посреща около 100 000 души, сред които 70 000 зрители и хората, които дефилират за 12-те школи по самба, участващи в голямото карнавално съревнование. Всяка формация има на разположение между 60 и 70 минути, за да дефилира по "Маркес де Сапукай" - улица с дължина около 700 метра, заобиколена от трибуни. Школите ще трябва да съблазнят публиката, но също и журито, което ще ги оценява по критерии като тема на парада, ударни инструменти, качество на платформите и костюмите.

 

По време на последните карнавални издания някои от парадите бяха повече или по-малко открито критични към правителството на Болсонаро, обвинявано в дискриминация на малцинствата и жертване на бюджетите за култура.

Тази година няколко школи са избрали да подчертаят африканските корени на Бразилия, емблематичните фигури на самбата или културните традиции на бедните райони на североизтока.

 

Карнавалът е огледалото на Бразилия. След тези мрачни времена, както в популярната култура, така и в политиката, Бразилия трябва да изтъкне най-доброто от себе си. Изборът на теми не е случаен, това е светлината след мрака, казва Леандро Виейра, артистичен директор на една от школите.

,,Отвъд социалните критики, тазгодишният карнавал е голяма проява на радост, празник на живота, на преодолените трудности'', казва Адаир Роша, директор на културния отдел на университета на щата Рио.

Main Menu