Луканска с ром и бонбони с трюфел на изложбата „Фудтех 2020“

13 Фев 2020 13:23

Луканка с ром, бонбони с бял и черен трюфел, сладолед, който се приготвя за няколко минути, и още много специалитети ще се състезават в конкурса „Нов продукт на българския пазар“. Той се организира за първи път по време на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив.
Идеята е да се подкрепи пазарният дебют на висококачествени храни и напитки от наши и чуждестранни фирми. Експерти и представители на големи търговски вериги са включени в комисията, която ще определи призьорите. Кандидатите са над двадесет, като преобладават здравословните храни.
Луканката, подправена със „златен“ ром, е единствена по рода си у нас, твърдят производителите. Деликатесът е направен от подбрано свинско месо с изключително прецизната технология на сушене, добавят те.
По уникална рецепта са ръчно приготвените шоколадови бонбони с истински парченча бял и черен трюфел, които създават експлозия от вкус и аромат, обясняват създателите на сладкото изкушение. Улеснение за домашната кухня е натуралният сладолед, който е готов само за няколко минути и се отличава с мекота и високо качество. Той е ефективно решение за ресторанти и джелатерии, тъй като не изисква голяма инвестиция. Студенопресован сок от ябълка и малина без добавени захар, вода и консерванти също се състезава в конкурса.
Диабетичен хляб, представляващ световна новост, помага на хората, страдащи от диабет тип 2 и затлъстяване. Разработен е от Института по криобиология и хранителни технологии. Той представя още една иновация от световен мащаб - ензимен продукт, който почиства кръвоносните съдове и ставите, подобрява паметта и функциите на ендокринната система.
Новост за българския пазар е ядливата опаковка за храни, в която има ябълков пектин, създадена от същия институт. Дебют ще направи и продукт на Института по консервиране и качество на храните – мъфин с натурални заместители на захарта и добавени протеини.
Посетителите на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ могат да видят и дегустират селектриани колекции от храни, гурме специалитети и напитки в уникалния Град на виното и деликатесите. И тази година публиката ще има възможност да даде своите оценки в традиционния конкурс „Изборът на потребителя“. В технологичната зона специалистите ще се запознаят с нови машини, материли и опаковки за хранителната и лозаро-винарската индустрия.
Очаква се над 40 000 гости от страната и чужбина да разгледат шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване, който е единствен на Балканите. Част от него е и Международната селскостопанска изложба „Агра“. Мащабното икономическо събитие се организира от Международен панаир Пловдив.