Ексшефка на Басейнова дирекция на съд за подкупи

19 Ное 2021 12:53

Бившата шефка на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева, юрисконсултът на дирекцията Димитър Бенин и двама общински съветници от „Пловдив“ и „Марица“ отиват на съд за подкупи и длъжностни престъпления.

Четиримата са обвинени в длъжностни престъпления и получаване на подкупи от май 2018 до февруари 2020 г. от неизрядни стопани в региона, собственици на птицеферми.

През 2017 г. двамата общински съветници регистрирали с подставено лице дружество за хидропроучвания и узаконяване на сондажи и водовземания. От Басейнова дирекция насочвали фермерите да ползват услугите на въпросното дружество, като в противен случай дирекцията организирала проверки и налагала санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата съветници започнали да внедряват свои хора в Басейнова дирекция и поискали от тогавашния директор да се отчита пред тях с 10 000 лева месечно. След категоричния му отказ, те намерили начин да го злепоставят пред министъра на околната среда и той впоследствие бил уволнен. Така на неговия пост била назначена обвиняемата сега Цветелина Кънева.

Новото ръководство на дирекцията назначило проверка на 30 ферми за птици в региона, която установила, че много от тях ползват неузаконени водоизточници. Част от собствениците били насочвани за решаване на проблема към въпросното дружество на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 горница за узаконяването.

Други собственици били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на фермите, които склонили да платят, проверките на дейността им били незабавно прекратявани.

Ако обвиненията се докажат, ги очаква присъда до 6 години затвор, съобщи радио Пловдив.

Main Menu