Група каналджии бе разбита от МВР и прокуратурата

09 Дек 2022 15:22
Група каналджии бе разбита от МВР и прокуратурата БГНЕС

Организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на имигранти, е била разбита от МВР и прокуратурата. Това обяви на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

В ОПГ-то са членували 7 души, като 6 от които са задържани за 72 часа, а организаторът на групата пък вече е бил "на топло" по друго производство, касаещо наркотици. Пет от тях имат вече досиета за престъпления като управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, както и кражби, разпространение на дрога. Други 15 лица пък се разследват за подпомагане на групата.

По 2500 евро на мигрант била тарифата на каналджиите, като 1500 евро от тази сума отивала при ръководителя на бандата, уточни на свой ред Любомир Николов, заместник-директор на ГДБОП.

Прозиводството спрямо ОПГ-то се води от месец април тази година, като по оперативни данни групата е действала от тогава до 8 декември, когато е неутрализирана, но е възможно да се установят и предходни закононарушения в рамките на разследването.

Каква е била престъпната схема - мигрантите влизали в страната през зелената граница с Турция в област Бургас, като в последствие били превозвани до адреси в Бургас, Пловдив или Пазарджик, където се създавала "организация за изхранването им". След това те пътували към София, където отново са настанявани в хотели и квартири, а след това били прехвърляни в Сърбия.

"Мигрантите, които са превозвани, са от Мароко, Сирия и Афганистан. Всички от организираната престъпна група са с българско гражданство'', уточни прокурор Кръстев.

Няма данни групата да е била подпомагана от гранични полицаи, посочиха още разследващите.

Main Menu