Задържаният на магистрала Тракия полицай и друг път е превозвал мигранти

04 Ян 2023 18:26

Задържаният на автомагистрала "Тракия" 23-годшен полицай и друг път е превозвал мигранти, признал той след задържането си, обявиха от прокуратурата.

Мъжът обяснил, че съжалява за извършеното от него. Той не е оказал съпротива при задържането и си признал, че кара чужденците срещу пари.

Полицаят е шофирал микробуса с униформа. При спирането се легитимирал със служебната си карта, разчитайки, че по този начин ще отклони проверката на превозното средство. Установено е, че е служител на сектор "Специализирани полицейски сили" към СДВР. Той е от Перник и от около 3 г. работи в системата на МВР.

 

Перничанинът бил в болничен до 31 декември 2022 г. и е трябвало да бъде на работа на 6 януари.

В товарния автомобил са били 31 мигранти – всички мъже на видима възраст между 20 и 30 г., които се представили като афганистанци и в момента се разпитват. Те казали, че са дали около 4000 турски лири (около 400 лв.) всеки, за да бъдат превозени през страната на път за Сърбия. Качени са в района на Бургас.

Предстои да бъде повдигнато обвинение на полицая. За това престъпление законът предвижда до 6 г. затвор и глоба от 5000 лв. до 20 000 лв.

Седем часа, преди да хванат буса, управляван от полицая – около 1 ч. през нощта, в района на 120-ия км на автомагистрала "Тракия" в посока София е бил спрян друг бус с 25 нелегални мигранти – афганистански граждани, всички мъже, обясниха още от държавното обвинение. И те е трябвало да пресекат границата ни със Сърбия на път за други европейски страни, като договорката била да бъдат извозени до Сливница срещу 5000 лв. за всеки.

При разпита шофьорът е направил самопризнания. Разказал е подробно, че преди около две седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили работа – да превозва през страната бежанци срещу заплащане.

И двете групи мигранти са натоварени в един и същи район, но към момента няма данни за връзка между двата случая.

Main Menu