И овчар сред измамените да даде пари, за да стои добре в интернет

17 Фев 2023 19:30

Жена на 39 години и двама мъже - на 38 и 32, са с обвинения в измама с взимане на пари за добро позициониране в интернет, по което не е направено нищо, съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Тримата са задържани за 72 часа. В последната година в Пловдивска област са пострадали около 90 души, от които са искани пари за подобряване на присъствието в интернет. "Даваните обещания са доста витиевати, но в общи линии са от типа, ако в най-голямата търсачка се напише "продажба на въглища", най-отгоре да излезе фирмата на Иван Иванов, примерно", обясни Илиев.

"Сред измамените има и земеделски производители и животновъди", уточни шефът на полицията в Пловдив Васил Костадинов. Атанас Илиев допълни, че жертва на такова обещание е и овчар и на този етап не ясно как са го убедили да плаща в класиране на челно място в интернет търсачка. Месечната такса за интернет рекламата е била между 180 и 220 лв. на месец.

Схемата е действала още от 2016 г. В основата й стои създадено през 2016 г. с перфектно счетоводство. Задържаните са двамата управители и директорът на фирмата. Повдигнати са обвинения за причинени щети на з последаната около 6000 лица от цялата страна са заплащаи за подобин реклами ив интернет и тази водеща търсачка. Използвам случая да призова гражданите, когато им предлагата конкретна услуга, особено ако не разбират от нея, да изискват конкретни действия и след 1 месец, когато отидат пак да плащат, да попитат каво е свършено. Измамените са много, а една-единствена жалба послужи за образуването на това дело“, каза още Атанас Илиев.

Създадената организация била изключително стройна – дружеството е наемало служители, набирали клиенти в нещо като кол център. Търсели хора и фирми, на които предлагали интернет реклама. Сигналът за измамата е подаден преди около половин година, а разследването е започнало в средата на декември 2022 г.

Main Menu