Предават българин на съд в Германия за измами с инвестиции

21 Фев 2023 16:30

 

Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на българския гражданин Н.А. на съдебните власти във Федерална република Германия с цел провеждане на наказателно производство. Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг.
Според посоченото в заповедта, Н.А. от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. работил в колцентър в София за търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че Н.А. причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.
Поради това апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно обвинението, повдигнато срещу Н.А. и следва да се откаже изпълнението и. Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че не поддържа протеста, а решението на Окръжния съд в Стара Загора, за предаване на лицето, следва да се потвърди.
От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, то ще бъде върнато в България на наш граничен пункт, за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признато за виновно по повдигнатото обвинение.
Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, във ФРГ вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени в Германия. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани, посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия, в която държава са настъпили и вредите за тях.
Спрямо Н. А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, до приключване процедурата му по предаване.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Бамберг с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден И. Т. И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава - Германия.

Main Menu