Ревнивец разби главата на жена си, децата чистят кръвта по пода

09 Авг 2023 19:03

За случая на насилие в Първомайско, съобщи адв. Атанас Атанасов от Пловдивската колегия, който е специализиран в дела срещу домашно насилие и е поел защитата на жертвата, съобщи БНР.

В основата на агресията е мъжка ревност. Съпругът се прибрал от работа по обяд и макар домът им да бил подреден, а обядът – приготвен, той се подразнил, че жена му си гледа телефона. Вдигнал огромен скандал, минал зад гърба ѝ и я ударил по главата с тежък предмет. Отворила се близо 6 см рана, текнала кръв и децата били принудени сами да изчистят пода, дивана и леглата от кървавите петна, пише до медиите адв. Атанасов.

След удара жената часове наред била в безсъзнание и се свестила чак в болницата в Първомай. Лекарите там ѝ дали първа помощ, но преценили, че животът ѝ е в опасност и я транспортирали в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, където близо седмица медиците се борили за нея. Състоянието ѝ било усложнено заради хронична хипертония и анемия. Многодетната майка е с пет шева на главата, има загуба на паметта, и досега изпитва силни болки. Въпреки това, подобно на случая с Дебора, заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че става дума за „лека телесна повреда“.

 

За пострадалата жена се грижат роднините ѝ, тъй като и след посегателството съпругът ѝ не спрял да я заплашва. „Живее в постоянен страх и ужас и се притеснява от нов побой“, коментира адвокат Атанас Атанасов. По думите му, страховете ѝ от саморазправа са основателни, тъй като преди години, докато съпрузите работели в Гърция, мъжът отново пребил съпругата си, а тамошните власти взели адекватни мерки.

На 8 август т. г. Районният съд в Първомай е издал заповед за незабавна защита на жената по чл. 18 ал. 1 от Закона за защита от домашното насилие. Постановени са незабавни мерки за закрила на пострадалата. За извършеното престъпление законът предвижда до 3 години лишаване от свобода. Само от началото на годината Районният съд в Първомай е издал близо десет заповеди за незабавна закрила на пострадали от домашно насилие жени.