Шестима души подменяли идентификационни номера на откраднати МПС, за да бъдат регистрирани с нов собственик

29 Авг 2023 22:23

При специализирана операция на служители на областната дирекция на МВР в Пловдив и Главна дирекция „Национална полиция“ в края на миналата седмица са задържани шестима души, за които е установено, че са участвали в заличаването и подмяната на идентификационни номера на моторни превозни средства. Това съобщиха на съвместна пресконференция районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на полицията в града Георги Чергов, цитирани от БТА. Извършени са претърсвания на пет адреса на територията на Пловдив, село Марково, София и село Алтимир, община Бяла Слатина.

Освен поправка на номерата на рамата на автомобилите, групата е подготвяла и документи, за да бъдат регистрирани превозните средства в някоя от дирекциите на МВР в страната. За услугата получавали по 6000 лева на автомобил.

Досъдебното производство е образувано в началото на 2022 година във връзка с откраднат автомобил – ново "Ауди А6", за който е установено, че са били променени идентификационните му номера, посочи Петров. Петима души, за които е установено, че са участвали в престъплението, са задържани при операция на полицията на 26 август. Ден по-рано в хале в индустриалната зона на територията на село Алтимир, община Бяла Слатина, е задържан основният заподозрян на 54 години, в момент на извършване на престъпление - променяли идентификационните номера на товарен автомобил – влекач, подготвян за застрахователна измама.

 

Поръчките от различни лица за подмяна на номера на автомобили минавали през съпругата на 54-годишния мъж. Тя е получавала сумата от 6000 лева, след което в рамките на два до четири часа се е случвала подмяната, уточни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

Сред арестуваните е гравьор на 71 години, който изготвял плаките и новите букви. Друго лице е изготвяло необходимите документи за регистрацията на автомобилите. Трето лице е осигурило помещение за тези дейности.

По делото има шест обвиняеми лица – за вещно укривателство, за подправяне на идентификационните номера и единият, в който са установени огромен обем бланки за регистрация в КАТ, за документно престъпление. За всички изброени престъпления законът предвижда наказание "лишаване от свобода" над пет години.