Сигналът за изчезналите туристи в Стара планина бил фалшив

07 Сеп 2023 16:50

Карловската полиция издирва млад овчар, за когото е установено, че е подал фалшив сигнал за изчезването на мъж и жена в Стара планина, които бяха безуспешно издирвани в продължение на три дни.

На 3-ти септември, в неделя, на спешния тел. 112 той е алармирал полицията, че двамата са се загубили, посочвайки ориентировъчно района на вр. Ботев. 25-годишният пастир добавил, че в събота те са тръгнали от хижа Равнец над Карлово в посока към върха, а жената е с травма на крака.

От Планинската спасителна служба веднага е било организирано издирване, в което са включени хора от отрядите в Карлово, Калофер, Сопот, Троян и Пловдив, както и опитни местни планинари. След тридневно безрезултатно търсене без никакви помощни ориентири спасителната операция бе прекратена в сряда, на 6-ти септемри.

Същевременно всяка връзка с подалия сигнала овчар е била прекъсната веднага след първото му обаждане и до момента той също е неоткриваем.

Разследването обаче е доказало по безспорен начин, че сигналът е фалшив и в момента мъжът също се издирва, потвърдиха от областната дирекция на МВР в Пловдив.