Обсъждат сливане на общински болници

24 Окт 2022 08:37

В Пловдив обсъждат сливане на общински здравни заведения, предаде БНТ. Мярката се налага заради непрестанно повишаващите се цени за разходи и консумативи. От друга страна недостигът на кадри в областта на здравеопазването, най-вече на медицински сестри, създава все по-голям проблем за качественото обслужване на пациентите.

Пловдив е рекордьор по брой болнични легла на глава от населението. Инфлацията, високите цени на медицинските консумативи, но най-вече липсата на достатъчно кадри отново извадиха на преден план темата за сливане на общински здравни заведения и центрове. Някои от тях дори са заплашени да изгубят лицензите си заради трудности при сформиране на екипите.

От община Пловдив уверяват, че до тази мярка ще се стигне, само ако обстоен анализ покаже, че това е необходимо и ще превърне общинската здравна система в конкурентна на държавните и частни медицински структури. Сериозен проблем пред системата се очертава и предстоящият зимен сезон, в който се очаква нарастване на потока от пациенти, но и на цените за електроенергия и други разходи.

На прага на зимата и в условията на растящи цени на сметки и консумативи, сливането на двете общински болници, а и някои от по-малките поликлиники в Пловдив, отново става актуален въпрос.

"Обявен търг за консуматив, чиято цена е нараснала 350 процента. Цената, която се предлага от един единствен участък; консуматив, без който лечебното заведение няма как да работи. Проблемът е, че тази инфлация продължава да нараства и ние няма да знаем, ако особено отпаднат и компенсациите, които държавата дава по отношение на енергоносителите, няма да знаем дали ще успеем да се справим", казва д-р Калин Калинов, директор на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив.

Ако субсидирането за електроенергия и увеличените ставки от Здравната каса не останат и след декември, от общинските поликлиники могат да прибегнат до увеличение на наеми на кабинети и платените услуги. Това пък ще затрудни и натовари дейността на личните лекари.

 

"Ще доведе до отлив на пациенти, като имайки предвид, че около нас има много частни центрове, които не са зависими пряко и имат възможност да коригират и да са по-плавни по отношение на цените", обясни д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ 2 – Пловдив.

Най-сериозен се оказва проблемът с кадрите за болниците и все по-трудното сформиране на екипи дори на минималния праг, определен от лицензите на отделенията. Затова в опит да намерят поне решение на проблема с недостига на кадри, от общината ще подпишат меморандум с медицинския университет в Пловдив.

"Проблемите на общинското здравеопазване са всъщност национални проблеми. Те могат да бъдат решение с един консенсус в националната политика. За лекарите основният проблем представлява възможността да влязат много бързо в специализация, начинът, по който се провежда специализацията, по-точно практическото обучение в лечебните заведения", коментира проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ – Пловдив.

И регламентите за стипендии на медици, и решението за сливане на здравни заведения ще станат след обстоен анализ, чиято единствена цел ще е конкурентоспособността на общинските болници, уверяват от местната власт.

Main Menu