Обявиха грипна ваканция за учениците от Пловдив

23 Ян 2023 15:30

Учениците от Пловдив излизат в грипна ваканция от 25 януари, сряда. Това обявиха от Областния оперативен щаб. Ваканцията ще продължи до следващия вторник, 31 януари, а тъй като от 01 февруари започва междусрочната ваканция, те ще ва в клас чак на 06 февруари.

Заради усложняващата се епидемична обстановка Областният оперативен щаб (ООЩ) предлага на РЗИ-Пловдив да издаде заповед на територията на областта грипната епидемия да бъде удължена, а учениците да излязат във ваканция от сряда. Това съобщи заместник областният управител на област Пловдив Даниела Николова след съвместно заседание на щаба към РЗИ-Пловдив и ООЩ. В брифинга участваха също директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева и Антоанета Кръстанова, представляваща РУО-Пловдив.

 

„Призоваваме родителите и учениците да се съобразят с препоръките на лекарите и специалистите и да избягват посещения в търговските центрове и затворени помещения, за да се ограничи разпространението на грипа и острите респираторни заболявания, които в момента циркулират“, заяви Даниела Николова.

 

„Препоръчваме да се носят маски в лечебните заведения, аптеките и дрогериите, както и на местата, където има струпване на много хора“, апелира д-р Димчева.

 

На база изразените становища по компетентност от всички представители на щаба беше взето решение за удължаване на временни противоепидемични мерки на територията на област Пловдив срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, считано до 31.01.2023 г. вкл., както следва:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

2. Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.

4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.

5. Преустановяване на посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.

 

На база на данните за нарасналата заболеваемост ООЩ предлага да се преустанови присъствената форма на обучение на учениците в Област Пловдив за периода от 25.01. до 31.01.2023 г. включително. За същия период се преустановява и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

 

По данни на РУО-Пловдив броят на отсъстващите ученици към 20 януари е 20,06 % при 13.57% за миналата седмица, а при педагогическия персонал е 7,72% при 5.23% от предходния период.

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Областта.