Зам.-министър Валентин Чамбов: „Природа, лов, риболов“ със сигурност има потенциала да се нареди до изложенията в Европа

22 Мар 2023 15:42

 

Впечатляваща демонстрация на прабългарски ловни и бойни техники на „Бага тур“ даде старт на 27-ото изложение на „Природа, лов, риболов“ в Международен панаир Пловдив. То се провежда паралелно със специализираната изложба „Цветна пролет“.
„Следващите пет дни Международен панаир Пловдив ще бъде територия на „зеления тренд“, отбеляза главният директор на институцията доц. д-р Иван Соколов. Той приветства изложителите и благодари на партньорите на Панаира - Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ). Събитието се провежда отново под егидата на Министерството на земеделието.

„Смело мога да заявя, че 27-то издание на „Природа, лов, риболов“ със сигурност има потенциала да се нареди до изложенията в Германия, Австрия и Франция“, каза в приветствието към изложители и посетители заместник-министърът с ресор „Гори“ Валентин Чамбов. Той изтъкна, че дивечът в България е национално богатство, а неговото опазване цели съхраняване на генофонда и видовото разнообразие. „Само по този начин можем да допринесем за обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие в природата. Резултатите от усилията на всички, които се грижат за правилно стопанисване и отглеждане на това национално богатство заслужават да бъдат адмирирани и показвани не само на международни изложения, но и по други поводи в цялата страна“, каза заместник-министър Чамбов и поздрави НЛРС-СЛРБ със 125-ата годишнина.
„От основаването си до днес цялата съзнателна дейност на българските ловци и риболовци е насочена към съхраняване, обогатяване, надграждане в любовта към природата и грижата за дивеча“, каза на официалната церемония председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той съобщи, че от 2021 г. сдружението е член на Международния съюз за опазване на природата, което е огромно признание за неговата природозащитна роля. „С участието на НЛРС-СЛРБ в 27-ата изложба на „Природа, лов, риболов“ и с великолепната трофейна изложба започват честванията на юбилейната ни годишнина“, съобщи инж. Василев. Той лично показа на гостите на официалното откриване експозицията в Палата 7. Тя включва уникални трофеи от благороден елен, дива свиня, елен лопатар, муфлон, сръндак, хищници. „От тях със златен медал са оценени 166 броя, със сребърен медал са 130 броя, с бронзов – 111 броя“, обясни инж. Василев. Изложбата включва бившите световни рекорди, както и настоящият световен рекорд от трофей на благороден елен. Всички са добити в България, която е знак за качеството на българския дивеч.

На официалното откриване присъстваха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, пловдивският кмет Здравко Димитров, председателят на Общински съвет-Пловдив Александър Държиков, мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов, представители на местната власт и държавни институции, дипломати.

Дамският ловен клуб „Аврора“ почерпи посетителите със собствено приготвени деликатеси, а популярният готвач Ути Бъчваров нагости стотици с кавърма по ловджийски.

Main Menu