ВМРО почита паметта на Гоце Делчев, Общинският съвет вПловдив осъмна с постери с лика на националния герой

27 Апр 2023 10:18

 

Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Пловдив, съветниците от ВМРО оставиха постери с лика на Гоце Делчев на всяка банка. Акцията е по инициатива на общинския комитет на воеводите и е част от поредица събития свързани с паметта за българския национален герой Гоце Делчев, а повода е 120 години от гибелта му.
Постера с портрета на Гоце Делчев от поредицата „Героите на България“. На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П.Яворов посветено на великия българин и риторичния въпрос на ВМРО към гражданите: „Ще им дадеш ли Гоце, българино?“. Целта на е да провокират съгражданите и сънародниците си относно опитите за кражба на историята от страна на РСМ и перманентните провокаци с поругаване на български културни институции там, и в контекста на сагата около еврочленството на западната ни съседка.
Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи и не една-две народни песни възпяват подвизите му и невероятното въздействие, което има върху хората около себе си.
Воеводите обясняват защо е важно да пазим и да не предаваме националните си герои, защо е важно да не дадем историята си.
„Не трябва да предаваме Македония – заради ограбването на българската история и фалшифицирането на историческата истина; заради Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, заради войводите и безименните четници на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, борили се за свободата на останалите под робство българи; заради родените в Македония български възрожденци Паисий Хилендарски, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови, заради талантливото перо на Симеон Радев и Димитър Талев, без които българската културна летопис щеше да е много по-бедна; заради 250-те хиляди български воини, загинали във войните за национално обединение и постигане на българския национален идеал; заради хилядите, изгнили в югославските затвори само заради това, че са българи; заради смелостта на днешните българи в РС Македония, подложени на гонения и тормоз, но пазещи кристално чист българския си национален дух; заради достойнството и бъдещето на България!“

Темата за Македония винаги е била приоритетна и постоянна за ВМРО. Припомняме, че по предложение на групата общински съветници от ВМРО беше приета декларация относно РСМ от ОбС-гр.Пловдив с почти пълно мнозинство. Въздържалите се бяха само от „Демократична България“.
В документа се призовават държавните органи да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-ото Народно събрание, както и към поетите от двете страни ангажименти по пътя на Република Северна Македония по присъединяване като страна-член на ЕС, залегнали  в двустранния протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.
Според Декларацията, правата на българите в Северна Македония не само се нарушават, но сънародниците ни са подложени на дискриминация, която ни връща в миналия век.

Main Menu