ПП-ДБ: Време е акциите на Пловдивския панаир да бъдат върнати на Министерството на икономиката

04 Май 2023 16:28

 

Обединението “Продължаваме промяната - Демократична България” ще отстоява съкращаване на сроковете за придобиване на българско гражданство, както е заложено в предизборната програма на формацията. Това заяви от трибуната на Народното събрание Антоанета Цонева, избрана от 18 МИР - Разград. Бившият председател на Комисията по политиките за българите извън страната подчерта, че е крайно неприемливо хората да чакат между 2 и 3 години за получаване на гражданство, както се случва в момента. Цонева уточни, че понастоящем срокът за установяване на българско гражданство по произход е девет месеца. “Ние от ПП-ДБ категорично няма да се съгласим с допълнително удължаване на сроковете за придобиване на българско гражданство”, заяви тя.
Според Цонева, която е и част от ръководството на “Да, България”, всички държавни институции и парламентарни групи трябва да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско гражданство. “Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви срокове ще получат произнасянето и дали в крайна сметка ще придобият българско гражданство”, каза още депутатът. Тя подкрепи и идеята за тържествена церемония при връчване на копие от указа на президента за българско гражданство. “Необходимо е връзката между личността и държавата, каквато представлява гражданството, да бъде допълнително подсилена с подходяща публична церемония и полагане на клетва в момента на присъединяване към българската нация”, добави Цонева.
Народният представител напомни, че през годините организирани престъпни групи и мрежи са превърнали придобиването на българско гражданство в доходоносен бизнес, довел до санкции срещу вече бивш председател на ДАБЧ и секретаря на агенцията. С препратката си Цонева подчерта важността на Консултативния съвет при ДАБЧ, който предстои да бъде създаден най-късно до средата на юни. “Нашата надежда е Консултативният съвет да бъде конституиран в установения срок, да бъдат подбрани подходящите хора и органът да бъде ресурсно-административно осигурен, така че да бъдат решавани в срок множеството гранични случаи, свързани с установяването на български произход на наши сънародници”, заключи Цонева.

Main Menu