Шефът на МВР-Пловдив: Полицейската акция в пловдивския нощен клуб е в рамките на закона

08 Май 2023 14:50

Специализираната полицейска операция на МВР в пловдивски нощен клуб на 6 май е била проведена в рамките на закона и въз основа на заповед от месец март тази година за извършаване на подобни акции в нощните завадения след придобиване на информация за разпространение и употреба на наркотичните вещества в тях. Това заяви на пресконференция директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов, предаде радио Пловдив.

Изявлението на полицията е ден след като от провереното заведение разпространиха кадри от акцията и съобщиха, че са сезирали прокуратурата за нарушаване правата на клиентите им, а полицията е превишила правата си.

Според старши комисар Костадинов дали в случая има или няма превишаване на полицейски правомощия, съответните проверки ще го установят.

Той уточни, че акцията е започнала в 1.30 часа като всички присъствали са били проверени, съставени са полицейски протоколи по чл.80 от ЗМВР. По думите му в две лица са открити наркотични вещества, а в едно от сепаретата е намерено прахообразно вещество. Установени са и 14 непълнолетни лица, които са били с декларации за придружител. По случая са образувани едно бързо производство и две досъдебни, допълни Костадинов. Относно начина на провеждане на проверката той обясни, че тя се определя от нейния ръководител, изцяло от негова субективна оценка и на базата на обективни данни, които има.

В случая са били обособени 4 помещения – за мъже и жени като служители от съответния пол са извършвали проверките. На лицата, за които е имало данни за притежание на наркотици, е извършен обиск в съответсвия със закона.

„Искам да заостря вниманието на обществеността към охраната на тези заведения. Данните показват, че не успяваме да ограничим разпространението. В тези заведения се пуши масово трева, предполагам няма да открия топлата вода с това ми изказване. За съжаление ние не сме получавали сигнали от персонала на заведението за това. Заради това и подходът на тази специализирана операция беше такъв", допълни старши комисар Костадинов и допълни, че е притеснителен и факт, че в тези нощни заведения често има и непълнолетни.

Main Menu