Ученици от пловдивско училище влязоха в света на театралните кукли със свои авторски макети

10 Май 2023 10:36

С филмова прожекция и работилница за театрални кукли за децата от ОУ“ Захари Стоянов“ в кв. Коматево стартираха празниците на Театъра на сенките в Пловдив. Тази година гостуването на актьорите от Гърция и Турция за събитието е под наслов „Театърът на сенките - Среща на изкуствата“.

Малките театрали от паралелките трети клас в училището първи се потопиха в атмосферата на самобитното изкуство за разиграване на светлини, образи и сенки. Организаторите от Сдружение „АртеВизия“ ги разходиха в света на театралните кукли с кратък образователен филм. Въпроси, впечатления, емоции и нескрито любопитство събудиха филмовите сцени с театралните герои. Някои от тях децата разпознаха в постерите с автентични образи от Театъра на сенките, които бяха аранжирани в залата. Състезание по креативност, майсторско моделиране и оцветяване запалиха ентусиазма на всички в последвалата Арт работилница за театрални кукли. С авторски макети за спомен от нея си тръгнаха малките участници и техните преподаватели. И с поканата за среща с артистите от Театъра на сенките и представленията им. Кулминацията на Театралните празници ще бъдат спектаклите на майсторите на Театъра на сенките Сечкин Гюнеш от Турция и Одисеас Канлис от Гърция. Те ще играят на 17 и 18 май от 15.00 и 16.00 часа в читалищата на кварталите Коматево и Прослав. До тогава предстоят още театрални работилници за учениците от кв. Прослав, както и Творческа лаборатория за студентите от ПУ “Паисий Хилендарски“. Входът е свободен!

Събитията по проект „Театърът на сенките - Среща на изкуствата“ се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2023 година.

Main Menu