Косачка робот и мощни машини отстраняват избуялата трева в Пловдив

11 Май 2023 16:05

 

Косачка робот за първи път се използва от „Градини и паркове“ за премахване на избуялата трева върху големите зелени площи на Пловдив. От вчера иновативната машина работи в район „Западен“, след което ще бъде прехвърлена на подходящи терени в „Централен“ и други райони, съобщи директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.
Роботът се управлява само от един човек с дистанционно, а ефективността му за ден е колкото тридневния труд на цяла бригада. Пести се време и ресурс. Това дава възможност работниците с тримери и друга косачна техника по-бързо и често да обработват по-малките вътрешноквартални пространства.
„Над 200 души косят из всички квартали. Започнахме още през март и не сме спирали. Заради метеорологичните условия през пролетния сезон тревата расте много бързо. Затова повече от месец работихме извънредно и в почивни дни. Косихме дори на официални празници по случай Великден и Гергьовден“, каза Козарев.
В косенето на тревата в коритото на Марица от тази седмица е включен новият трактор с мулчер, закупен от общината по проекта за обновяване на техниката на предприятието. От следващата седмица още една такава голяма машина ще обработва поляните в „Тракия“, допълни директорът на „Градини и паркове“.

Main Menu