Напрежение в ОбС заради нова сграда за Математическата гимназия и ОУ „Драган Манчов“

18 Май 2023 11:21

Напрежение в ОбС заради точката, свързана с нова сграда за Математическата гимназия и ОУ „Драган Манчов“ в Пловдив. Близо 2 часа точката събира разнопосочни емоции в залата. Заместник-кметът Стефан Стоянов предлага община Пловдив да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за отпускането на 12,5 милиона лева, с които да се построи сграда на ОУ "Драган Манчов" до мол "Пловдив", както и малък корпус в МГ-то, което ще позволи разделянето на двете училища и преминаването на гимназията на едносменен режим на обучение, предаде БНР Пловдив.

Близо 50 недоволни родители окупираха залата, където съветниците обсъждат точката. Сред тях са и родители, които недоволстват от забавения с години ремонт на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, която съжителства заедно с ОУ „Княз Александър Първи“.

„Ако приемете предложението за нова сграда на ОУ „Драган Манчов“, тя ще бъде в друг квартал, не в район „Смирненски“. Там ще учат други деца, в друг квартал, това няма да е ОУ „Драган Манчов“, каза директорката на училището Десислава Стаменова. Тя допълни: „Ако приемете идеята, ще ви запомнят като ОбС, закрил училище“.

Представители на родителския актив добавиха, че са готови на протести, ако училището се премести.

„Избраният терен е много малък, няма смисъл там да се мести цяло училище. По-добре да се построи там помощна сграда на съществуващо училище“, коментира Николай Радев от „Алтернативна БСП“.

 

ГЕРБ смята, че МГ трябва да има своя дом зад хотел СПС, ОУ „Драган Манчов“ също да има своя сграда. Нека дасе построи нова сграда зад мола за ново училище“, каза председателят на групата съветници Йордан Илиев.

„Защо не МГ да бъде на терена до хотел СПС, а ново училище – до мола. Защо се търсят нови локации“, попита адв. Георги Колев от ЗС „Ал. Стамболийски“.

„Настояваме за нова сграда за Математическата гимназия, нейните талантливи ученици заслужават“, призова Румяна Толова от „Кауза България“.

На сесията са и протестиращи родители на деца от ОУ "Александър Батенберг", което дели обща сграда с Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Тези дни стана ясно, че ремонтът на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата ще се забави, защото фирмата, спечелила обществената поръчка, се отказа да я изпълнява.

„Докога 2000 ученици и 150 учители ще учат и живеят в тази мизерия – мухъл, течове пропадащ паркет, заковани прозорци? Още през 2020 г. МОН отпусна пари за нова сграда на основното училище, защо нищо не се прави? Кога община Пловдив ще бъде стопанин на своята собственост?“, попита от трибуната Елена Филипова, която е родител на дете в Хуманитарната гимназия.

Кметът Здравко Димитров призова да се спре с политиката. "Нека ОУ "Драган Манчов" да се разшири, а Математическата гимназия да се премести на терена до хотел СПС и да се изгради ново училище до МОЛ Пловдив. За ОУ "Княз Александър" има избран изпълнител, който да построи нова сграда, вече е поканен да подпише договор и да строи. За Хуманитарната гимназия изпълнителят се отказа да направи ремонта, затова е поканен вторият избран на конкурса", посочи кметът.

Main Menu