От ВМРО призовават: Време е да започнем да строим училища

18 Май 2023 16:32

 

През последните няколко дни наблюдаваме изключителна активност, негативна по своя характер, срещу намерението на Община Пловдив да кандидатства за построяването на нова сграда на ОУ“Драган Манчов“ в парцел отреден за образователни дейности на ул.“Кръстьо Раковски“. В тази връзка сме длъжни да заявим, че в последните два мандата на Общински съвет- Пловдив, ние от ВМРО винаги сме се борили, настоявали и гласували този имот да бъде за образователни дейности и там да бъде изградено основно училище. Уверяваме ви, че усилията бяха наистина огромни, тъй като този парцел се намира в най– предпочитания и апетитен за строителство квартал в Пловдив.
Другият ни основен аргумент беше, че в един от най– големите квартали на район „Западен“, затворен в карето- на запад до УМБАЛ „Св.Георги, на север- до Стадион „Пловдив, на изток- до ЖП линията на бул.“ Копривщица“ и на запад до бул.“Пещерско шосе“ няма основно училище. Близо 70 години откакто квартала се развива като жилищна зона е проблем за огромния брой живущи в него и техните деца, основно от северната му част, където има голяма концентрация на жилищни блокове. Тези семейства са принудени да записват децата си в ОУ“Кочо Честеменски“ и СУ“Цар Симеон Велики“, които са на територията на Район“Централен“, където неминуемо се сблъскват с липсата на места, преминаването на ЖП линия и натоварени булеварди.
Настоявахме да се преразгледа статута на единствената образователна институция с голяма сграда в квартала, а именно Спортно училище „Васил Левски“, като предложихме да се съчетае учебния процес на специализираното спортно училище с това на основно училище, поради по- малкия брой ученици спортисти през последните 30 години. Такова намерение имаше и Министерство на образованието, преди години, но срещна съпротива от спортните деятели и спортните институции в България и статута на сградата остана да бъде за специализирано спортно училище.
В същото по размери и брой живущи каре в Район „Западен“, където се намира и ОУ“Драган Манчов“ съществуват следните образователни заведения: ОУ“Драган Манчов“/Математическа гимназия“Академик Кирил Попов“, СУ“Св.Св. Кирил и Методий“, ОУ“Васил Петлешков“ и ОУ“Елин Пелин“. В никакъв случай не искаме да противопоставяме училища, родители, деца и квартали, както в последните дни сме свидетели на опита за противопоставяне на ОУ“Драган Манчов“ с Математическа гимназия“Академик Кирил Попов“, но с оглед на решенията, които трябва да се вземат и възможностите, които в момента имаме с отредения терен и безвъзмездното финансиране, групата на ВМРО, заявяваме, че гласувахме ЗА изграждането на ново училище на територията на район „Западен“.
Нещо повече, категорични бяхме, че трябва да продължи работата по проектирането на сграда на Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ на отредения терен парцел №20 зад хотел SPS и да се настоява за финансиране от държавата, тъй като училището според нас е от национално значение.
За съжаление, предложението не срещна подкрепа от останалите съветници в Общинския съвет, въпреки, че в дебата по точката, Стефан Послийски предложи на микрофон в залата конкретно решение, а именно: директно да се строи на терена определен за Математическата гимназия до хотел SPS, а не да се дооправя съществуващото, макар това да коства повече средства, като самоучастие в проекта от страна на Община Пловдив.
Предложението срещна одобрение от повечето политически представени групи, които го подкрепиха гласно в изказванията си, а после при гласуването предложението бе отхвърлено.
Инж. Владимир Кисьов, д-р Иван Црънчев и Димчо Петров гласуваха „въздържал се“, а Стефан Послийски гласува единствен против предложението за отхвърляне на устното предложение, а мотивът му е повече от ясен.“За мен този казус е кауза и битка, тъй като това е моят квартал, в който от създаването си преди 70 години до днес няма изобщо основно училище.“
Групата на ВМРО дори предложи свикване на извънредна сесия по темата,а архитекта на Община Пловдив потвърди, че ще оптимизира корекцията на проекта и администрацията ще може да успее в рамките на срока по проекта.
„Ние от ВМРО настояваме за крайно решение на проблема със съществуващото от години безумие две училища в една сграда и получаването на ново за един от най големите квартали. За съжаление с отхвърлянето на това предложение, ние сме наясно и предупредихме , че нови училища и сгради едва ли ще се случат някога!“- допълни Стефан Послийски.
Така на практика Пловдив се лиши от 12 млн. лева и възможността да има две нови сгради за учебни заведения и да реши нетърпящ отлагане проблем в навечерието на 24 май. И точно тези, които предложиха отхвърлянето на възможното решение представено от ВМРО, точно те след няколко дни ще са най- активни в гръмките слова по повод Деня на славянската писменост и култура. Политическо късогледство или лицемерна безочливост, ние от ВМРО недоумяваме защо.
Истинската реформа в образованието трябва да започне оттам – да се строят училища в големите градове, да се благоустрои училищната среда.
В следващите години общинската администрация и образователните институции ще имат достатъчно време да докажат своя професионален и управленски капацитет, като организират логистично учебния процес с възможностите, които имат за нови учебни сгради и по този начин да преодолеят създаденото напрежение.
Тук е мястото да си припомним историческата статистика: през 1882 г. - само четири години след Освобождението - България е имала 2264 училища при население от 2,8 млн. души. През 1912 г. - българската държава е първа на Балканите и сред водещите в Европа със своите 4950 училища и 10 013 учители. За период от 30 години са построени 2686 училища, средно по 90 на година.
Крайно време е да започнем, както са ни завещали нашите прадеди възрожденци, да строим училища, които да възпитават и подготвят следващото поколение достойни българи, за да не се вайкаме как изчезваме като нация. Защото държава, която не строи училища, строи затвори.

Main Menu