СЕРИЯ ОТ ДИГИТАЛНИ УРОЦИ ПО ПРИРОДОЗНАНИЕ СТАРТИРАХА РИОСВ – ПЛОВДИВ И ЖУРНАЛИСТИ

26 Май 2023 15:42

 

Серия от дигитални уроци по природознание стартираха експерти от РИОСВ – Пловдив и журналисти от СБЖ в навечерието на Световния ден на околната среда – 5 юни.
Първокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ се запознаха с дигиталния образ на планетата, която апелира да опазваме чиста природата. „Не само в Деня на Земята, но и в нашето ежедневие, през останалата част от годината, може да полагаме грижи за възстановяването на околната среда, като залесяваме и озеленяваме местата, които обитаваме и пазим многообразието на животинските видове, за да ги има и за децата ни“, посъветва тя учениците. След това те се запознаха с някои от често срещаните в Пловдивска област защитени видове растения и животни.
С викторина продължи откритият урок. Главният експерт от РИОСВ – Пловдив Милослава Михайлова постави задание към възпитаниците на Галя Найденова. Децата се разделиха на 4 отбора и трябваше да определят какви предмети ще вземат със себе си и ще сложат в раницата си, когато тръгнат на излет сред природата. Учениците от 1 „а“ клас обсъдиха по групи и техни представители обобщиха препоръките. Сред задължителните предмети, които трябва да влязат в раницата на туриста са храна и вода, зареден телефон, компас и ножче, шапка и фотоапарат. 7-годишният Илиян каза, че е необходимо на екскурзия да се вземе и фенерче, защото ако се стъмни, туристите трябва да си осветяват пътя. Неговият отбор препоръча да се носи и уоки токи сред природата, за да имат връзка помежду си и при необходимост да потърсят помощ на телефон 112.
„Урокът за защитените видове растения и животни се прие много емоционално от моите ученици. „Отзвукът“ продължи дълго след часа – коментираха, спориха... Приветствам инициативата на пловдивските журналисти за дигитално обучение по природознание. Иновативно, интересно, различно, забавно е за учениците“, сподели класният ръководител на 1 „а“ Галя Найденова, която повече от 30 години е учител. На събитието присъства и директорът на училището Тинка Балабанова.
Всички деца получиха от РИОСВ – Пловдив книжки с образите на животни, които разказват как да се опази природата чиста. По повод Световния ден на околната среда – 5 юни пловдивски журналисти и екоексперти ще проведат занимания и викторини на екологични теми в още няколко училища в града и областта.

 

Автор: Екатерина Кючукова