С „Песничка за доброто“ пловдивските деца дадоха старт на празничния концерт „Заедно“ на 1 юни

02 Юни 2023 08:37

 

Любимата „Песничка за доброто“ обедини участниците в концерта „Заедно“ за 1 юни на площад „Стефан Стамболов“. На сцената пред общинската администрация излязоха деца от Пловдивското музикално училище, вокални и танцови групи от детските градини „Десислава“ (Пловдив) и „Надежда“ (Брестник), както и техни връстници от Ресурсния център в Пловдив. Те заедно изпълниха популярната песен на композитора Хайгашод Агасян и текстописеца Мая Дългъчева, която отправя послание за творение на малки чудеса чрез доброто, което „лекува рани с една усмивка лъчезарна или с дума благодарна“.
Още първото изпълнение на 12-класника от Ресурния център Тодор Крушаров завладя публиката, която затанцува хоро под звуците на народната песен „Борзала Ружка“. Слънчевата Пипи от детска градина „Надежда“ в Брестник предизвика бурни аплодисменти сред събралите се зрители. В програмата се включи и възпитаничката от класа по цигулка на Павел Генов от НУМТИ „Добрин Петков“ Никол Серафимова, която е със СОП. С виртуозното си изпълнение на „Кантабиле“ на Николо Паганини тя впечатли зрителите, които оцениха професионалната й подготовка и любовта й към музиката. След това заедно със своя съученик Виктор Костов пренесоха меломаните в света на Шостакович и неговия „Прелюд“. Водещите Зори и Веси от Ресурсния център създадоха приятелска атмосфера между участниците в празничната програма и публиката.
„Щастливи сме, че именно с концерта „Заедно“ стартира празничната програма за международния ден на детето в Пловдив. Всички заедно, със своите различия, специфики, може да се приемаме, да се обичаме и да се забавляваме. С много любов и търпение психолози, педагози от Ресурсния център подготвиха малките музиканти, които се чувстваха чудесно в компанията на инструменталистите от НУМТИ“, сподели организаторът на инициативата Ели Шопова.
На концерта ръководителят на Клиниката по детскии генетични заболявания проф. Иван Иванов разказа за кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, чиято идея е изграждането на нов корпус, от когото имат нужда повече от 4000 деца от страната годишно. До сцената бяха оставени кутии за дарения, както и рисунки на пациенти на Детската клиника.
Концертът „Заедно“ е част от инициативата „Заедно творим“ и се реализира от Национално сдружение партньорство и единство с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Партньори са Община Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, НУМТИ „Добрин Петков“, Медицински университет и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Main Menu