Прокуратурата погва един по един бивши и настоящи кметове, свързани с ГЕРБ

05 Юни 2023 18:29

В престъпление по служба са обвинени кмета на община Сунгурларе Стефан Кенов и един от неговите заместници, стана ясно от съобщение на прокуратурата. В основата на днешната акция в Бургаско стоят договори за отдаване на пасища. Смята се, че конкретно лице, което е страна по договорите, се е облагодетелствало. Предмет на разследване са и причинените на общината вреди. Това е поредният случай от последните дни, в който обвинението обръща поглед към бивши и настоящи кметове, свързани с партия ГЕРБ.

Припомняме, че по-рано днес бяха проведени претърсване и изземване в сградата, в която се помещава администрацията на Община Сунгурларе. Установени и иззети са документи, имащи отношение към извършеното престъпление. Иззети са договори между животновъди, земеделски производители за пасища, отдадени от общината.

 

Кенов и заместника му трябва да се явят в качеството си на обвиняеми на 12 юни.

Кенов е кмет на Сунгурларе вече трети мандат. През 2007 г. печели като кандидат на ДПС, а през 2015 г. се явява на избори с Български демократичен център" - бившата партия "Лидер" на Христо Ковачки. Тогава обаче губи срещу кандидата на ДПС Васил Панделиев. През 2019 г. печели изборите, след като се нарежда в листата на ГЕРБ.

 

Борисовата партия се отрече от Кенов през октомври 2022 г. Местната структура обяви, че сваля доверието си от него, защото е станал “абсолютно неконтролируем” и това уронило престижа на ГЕРБ в общината, припомнят от “Дневник”.

 

Това е поредната акция на прокуратурата срещу местните структури, свързани с ГЕРБ. Миналата седмица кмета на Варна Иван Портних бе разпитан като обвиняем по дело, прекратено миналата година по неизвестни причини. Разследването бе за замърсяване на Варненското езеро с над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води през 2019-2020 г.

В началото на юни пък окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения за търговия с влияние срещу бившия кмет от ГЕРБ на район "Северен" в града Ральо Ралев заради подкуп на частен инвеститор. Случаят е от началото на 2019 година.

 

Преди няколко дни пък стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов като депутат заради разследването по скандала БарселонаГейт - случай, който според критиците е бил държан на трупчета.