"Съединени за Пловдив" ще организират среща за решаване на проблема с изкопа на ул."Петър Стоев"

19 Сеп 2023 13:01

Общинските съветници от “Съединени за Пловдив” поеха ангажимент да съдействат на протестиращите жители на район Южен проблемът им с разкопаната улица “Петър Стоев” и изтичащите в изкопа отпадни води да бъде решен максимално бързо.

За целта Владимир Кисьов от групата на ВМРО ще организира среща между кмета на Пловдив Здравко Димитров, представител на “ВиК”-Пловдив, изпълнителите на проекта за изграждане на Южен обходен колектор на града и протестиращите граждани.

Стефан Послийски настоя да присъства лично Огнян Кулишев - шеф на пловдивския клон на държавното дружество, което е възложител на проекта и би трябвало, заедно с администрацията на града и на район Южен, да е съгласувал линейните графици за изпълнение.

Кандидатът за кмет на коалицията Славчо Атанасов реагира емоционално при срещата на протестиращите граждани с изпратения на мястото инж. Антон Гълъбов.

“Абсурдно е да започвате изобщо изкопни работи, преди да сте осигурили точния график на дейностите и да сте уведомили живеещите наоколо кога започвате, кой етап след кой следва и кога ще имат отново готова, покрита с асфалт улица! Припомням Ви, че в моя мандат, през 2009 завършихме Северния обходен колектор на град Пловдив и никога не съм позволил гражданите да имат подобни проблеми. Един загрижен за съгражданите си кмет няма да разпише и един график за работа, ако в него не е предвидено денонощно да се работи, така че неудобството на хората наоколо да е колкото може по-кратко”, каза той.

Според него е важно решение на този конкретно проблем да бъде намерено сега, защото проектът по изграждането на Южния колектор ще продължи дълго и рискът ситуацията от ул “Петър Стоев” да се повтори е голям.

В събота, 16 септември, екип на Славчо Атанасов се срещна с жители на квартала, живеещи на метри от изкопа. Бившият кмет на Пловдив е живял дълги години на същата улица, на една пресечка от проблемния участък. На импровизираната среща в близкото кафене живеещите над скандалната дупка пловдивчани го поканиха на днешния протест и поискаха от общинските съветници от “Съединени за Пловдив” да им съдействат техен представител да получи право да говори пред сесията на Общинския съвет в понеделник, 18 септември.

На сесията, представителите на местната коалиция внесоха питане до ресорния заместник кмет по строителство и инвестиции Пламен Райчев с искане да представи актуалните графици и строителни разрешителни на проекта и дадоха думата на Мария Мицковска от протестиращите граждани да представи проблема пред съвета.

Общинските съветници настояха да получат отговор от заместник кмета в рамките на деня или най-късно до днес.