С усмивки през сълзи, аплодисменти и пожелания за попътен вятър МГ „Акад. Кирил Попов“ изпрати випуск 2024

14 Май 2024 16:14

 

„Преодолявайте с лекота трудностите! Нека всеки нов ден бъде за вас празен лист, на който да нарисувате вашата собствена картина. Нека тази картина е изпълнена с това, което Вие притежавате - интелект, ум, величие. Всеки един, преминал през редиците на Математическа гимназия притежава нещо, което никой друг не може да усети. Това е духът на ОМГ! Бъдете успешни, бъдете здрави, гордейте се, че сте възпитаници на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив! Знам, че следващите, които ще украсят „Стената на славата“ сте всички вие! Бъдете здрави, успешни и следвайте мечтите си.“, с тези думи директорът на елитната гимназия Веселина Карапеева изпрати Випуск 2024 година.
С пожелание към абитуриентите се обърна и Владислава Казакова. От името на родителите на дванайсетокласниците тя с вълнение сподели, че е сигурна, че пред себе си вижда бъдещи успешни лекари, зъболекари, архитекти, инженери, компютърни специалисти, дори ядренни физици или актьори. „Това едва ли би изненадало всички нас, защото в процеса, по пътя, който извървяхте с вашите учители вие показахте знания, умения, трудолюбие, упоритост, вдъхновение, креативност и талант. Не позволявайте на никого да отнеме мечтите Ви, бъдете цветни, рисувайте всеки миг с обич и с човешка смелост летете към безкрайни простори.“, развълнува родители и ученици г-жа Казакова, която преди 31 години също е чула последния училищен звънец като възпитаник на МГ.
Думите са посредникът между душата, ума и околния свят. Затова и Випуск 2024 година в Математическата гимназия продължи една вълнуваща традиция наречена „Думи за утре“. Честта да предаде посланията на учениците от випуск 2024 към единадесетокласниците имаше Изел Хатърназ от 12 Б клас, лауреат на Националния кръг на Олимпиадата по български език и литература за тази година , а от името на последователите в 11 клас щафетата пое Йоана Станева от 11 А.

 

И още една традиция спазиха учениците, завършващи през тази година. „Ключът на знанието“ бе предаден от Радостин Чолаков- четири пъти лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии, един от най-изявените ученици, включен в списъка на Форбс България „30 под 30“. Той имаше честта да го връчи на Александър Пендов от 8 А клас, който оглавява рейтинга на учениците за 2024 година за осми клас в две дисциплини - математика и информатика.

 

Послание към своите съвипускници и към тези, които тепърва ще чуват училищния звънец в класните стаи на Математическата гимназия отправи Ана Лимонова – многократен победител в състезания по публична реч и ораторско майсторство. С вълнение и усмивка тя сподели трудностите - и ранното ставане, и недостатъците на образователната ни система, и изкачването на стълбите – три етажа в 7 сутринта – все неща, които няма да и липсват. „ Преди пет години прекрачихме прага като деца, а днес е време да напуснем училището като млади хора, способни да покорят всеки един връх. Няма да ви лъжа, че може да върнете времето назад и да се порадвате поне още един миг на онова младежко щастие, което сте изпитали тук, но мога да ви посъветвам да запазите спомените. Все пак цялото ви пребиваване тук е опит, който нито един учебник не може да ви предаде. Днес не е края, а едва началото. От днес светът е в нашите ръце и той разчита на нас! Затова - Дерзайте!“, емоционално завърши посланието си към своите съвипускници Лимонова.
Риторични въпроси към присъстващите зададе Росен Разпопов – лауреат на олимпиади по география, английски и български език: „Какво е да си ученик, и то в Математическа гимназия? Какво ли не сме видели? От тестове, през глобална пандемия и онлайн обучение. Но от днешна гледна точка, това да си гимназист е нещо страхотно. Срещаш се с много хора, научаваш много нови неща, не само за науката, но и за живота. Така че се надявам всеки един от нас да е успял да извлече най-доброто. Аз искрено вярвам, че учениците на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив сме призвани да вършим велики дела! Повярвайте го и вие! На добър час Випуск 2024!“
209 випускника преминаха през тържествен шпалир от единадесетокласниците, изпратени така, както са посрещани всеки първи учебен ден през годините на обучение - с ръкостискане и прегръдка от директора на гимназията Веселина Карапеева.
Празникът завърши с хоро, а след последния час на класа би и последният училищен звънец за Випуск 2024 на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив.