Връчиха отличието „Почетен гражданин на град Пловдив” на Никола Илиев

11 Юни 2024 15:44

 

На днешното заседание на Общински съвет бе връчено отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Никола Илиев, основател на Конушенски народен оркестър. Общински съвет – Пловдив удостои Илиев с почетното отличие със свое решение № 132 от 25.04.2024г., което бе гласувано във връзка с изключителния му принос при опазването и съхраняването на музикалното наследство с непреходната стойност на Тракийската народна музика и високото майсторство на Конушенския народен оркестър превърнал се в емблема на Пловдив, популяризирайки богатството на българската народна музика в страната и чужбина.

„Изключително развълнувам съм в момента. Бил съм на много сцени, но сега е много различно. Бих искал да изкажа своите искрени благодарности за това, че настоящото ръководство на града е първото, което дава званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на народен изпълнител, което е признание за моето творчество през последния половин век. Вярвам, че ще продължавате да надграждате всичко добро в този град. За мен той е вдъхновение, не е нужно да четеш за него, а просто да се разходиш в него. Всяка една сграда, всяко едно място в Пловдив е било и е вдъхновение за мен“, заяви развълнувано Илиев в своето слово пред общинските съветници.

Като част от церемонията на удостоения с отличието кметът на града Костадин Димитров връчи почетния знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на град Пловдив, а председателят на Общинския съвет Атанас Узунов връчи удостоверение по образец, поставено в рамка.