Представиха проект за Античен форум на Филипопол - изток и юг

03 Сеп 2021 14:48

 

Вчера на пл. „Централен“, в специално обособена зона с LED екран и места за сядане, се състоя публично представяне на идейния проект за южната и източната страна на Античния форум на Филипопол. В събитието, организирано от община Пловдив и предназначено за широката пловдивска общественост, участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов и представители на екипа проектанти от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: Античен форум на Филипопол - изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив."

„За мен е чест пред толкова много хора, заедно с Кмета на район Централен Георги Стаменов да представим пред вас, гражданите на Пловдив, идейния проект за южната и източната страна на Античния форум на Филипопол. Знаете, че с началото на управленския мандат на Кмета Здравко Димитров, ние като администрация поехме ангажимента, когато Община Пловдив декларира намерения за интервенция или активности по важни за града обекти и още повече като говорим за културно наследство, да се стремим да комуникираме нашите намерения, да слушаме мнения, критики, коментари“, каза заместник-кметът Пламен Панов и представи част от екипа проектанти от фирма В и Р инженеринг – Aрх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставратор Аглика Икономова и археолог Иво Топалилов, които презентираха идейния проект. Пламен Панов отбеляза, че чисто концептуално в презентацията на проектантите акцентът е консервация, реставрация, експониране и социализация на археологията при максимално запазване и използване на всички оригинални елементи и конструкции от една страна, както и благоустрояване с цел южната и източната страна да бъдат желано място за посещение на туристи, за отдих и почивка, а вечерно време да има така необходимата атракция на площад Централен. Предвидено е фасадите на пощата да се ползват като естествени екрани през вечерите за 3Д мапинг и разказване на историята на града, чрез мултимедийни прожекции.

„Много се надявам, че с днешното представяне ще се убедите, че Община Пловдив и район Централен правим силна заявка дейностите по археология и опазване на културното наследство на града да продължават. Надявам се , че това което ще видите ще Ви хареса.“, каза още Пламен Панов.

Преди началото, към събралата се аудитория се обърна и кметът на Централен Георги Стаменов.

„Специално искам да благодаря на зам.-кмета Пламен Панов за усилията и енергията, които вложи, за да стигнем до тук и да можем една от дълготрайните политики, стартирали в предишния мандат, да продължи. Надявам се до края на този мандат да имаме един възстановен форум изток-юг и центъра – най-привлекателната и гореща точка в нашия град, да бъде завършен. Да стане такъв, какъвто всички искаме да бъде и да се гордеем. Благодаря на екипа, който вложи много усилия и на всички присъстващи!“, каза кметът на Централен.

Арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставратор Аглика Икономова и археологът Иво Топалилов обявиха основните принципи, които са ги водили при разработването на проекта - абсолютна достоверност – археологическа и историческа, минимална намеса, обектът да бъде направен така, че да разказва. Идеята е и да бъдат представени всички исторически периоди, белязали историята на обекта.

Целта на обсъждането бе да се съберат още добри идеи точно сега, когато има възможност те да бъдат използвани в проекта. Всеки, който пожелае, може да се запознае с проекта и всички детайли около него, подчерта на финала зам.-кметът по култура и археология Пламен Панов.

Като следваща стъпка, след като идейният проект бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, ще се пристъпи към изготвянето на техническия проект.

Main Menu