Две нови детски градини ще се изграждат в район "Южен“ през 2021 г.

18 Дек 2020 16:19

 

 

Две нови детски градини ще се изграждат през следващата година в район „Южен“, съобщи зам.-кметът на Община Пловдив с ресор строителство Пламен Райчев. Детска градина на бул. „Ал. Стамболийски“, на която бе направена първа копка през септември, вече е на кота 0. Изграждането й върви с ускорени темпове. Предстои да стартира изграждането на още една забавачка в района, която ще бъде за 5 групи. Проектът е на стойност 3,5 млн. лв., които бяха спечелени от Община Пловдив по програма на Министерството на образованието и науката. Тя ще бъде построена в терен до ОУ „Стоян Михайловски“.

 

Пламен Райчев и кметът на район „Южен“ Костадин Язов вчера направиха проверка за напредъка на строителството на обекта на бул. „Ал. Стамболийски“.

 

„Сроковете се спазват, качеството - също и се надявам, че следващата година ще открием още една модерна детска градина“, коментира Пламен Райчев. Забавачката ще има осем групи (около 200 деца) и ще бъде разположена на 4 декара площ. Ще има паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички съвременни изисквания, за да растат малчуганите здрави и жизнерадостни.

 

„С тези две детски градини до голяма степен ще се реши проблемът с недостига на места в най-бързо растящия район на Пловдив, с най-много млади хора. Заедно с общината работим и по проект за нова детска ясла, защото там също има сериозен недостиг на места и е много трудно вече да намираме решения, за да не отказваме на младите родители, които трябва да работят". Това заяви Костадин Язов и уточни, че детската ясла е планирано да бъде изградена до новостроящата се градина.

 

"Към момента около 400 деца посещават детски градини, които са разположени в подблокови пространства, които не са особено подходящи за тази дейност, но нямаме други възможности на този етап“, коментира още кметът на район „Южен“.

 

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА НА бул. „Ал. Стамболийски“:

 

Обща стойност на обекта: 3 861 166,86 лв. БЕЗ ДДС (около 4 600 000 с ДДС). Средствата са осигурени изцяло то общинския бюджет.

Срок за изпълнение: 240 календарни дни

Фирма изпълнител: „Запрянови – 03” ООД

Площ на парцел: 5317.0 m2 (достатъчен за капацитет от 200 деца или по 26,58 m2/дете); озеленяване: 1686,0m

 

Детската градина е на два етажа с физкултурен салон и басейн. Всички външни зидове ще са топлоизолирани съгласно нормативните изисквания.

Пред всички входове има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания.

Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми.

Градината ще функционира като целодневна детска градина с капацитет от 200 деца, разпределени в 8 групи от по 25 деца.

 

Детската градина е снабдена с:

Самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите на всички деца.

Товарен асансьор за улесняването на персонала при разнасянето на храната.

Самостоятелно перално.

Физкултурно-музикален салон – 80 m2 разположен на първия етаж с осигурена естествена и механична вентилация, към който има предвидени съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници.

Плувен басейн с размери 6 x 12.5 m и максимална дълбочина от 0.6 m.

Лекарски кабинет на първия етаж в близост до входа/изхода

 

Всяка група има собствена стая за игри (занималня), към която е обособен кът за хранене с маси и столове и спалня.

Всяка група разполага със самостоятелна съблекалня в която са осигурени индивидуални шкафчета за всяко дете – 25, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ.

Предвидена е стая за почивка на учителките и витринни прозорци от стаята на учителката и тоалетните, за да може да се осъществява постоянен визуален контакт върху децата.

Main Menu