Откриват новата детска градина в район „Южен“

14 Мар 2023 13:21

 


Детската градина на бул. „Александър Стамболийски“ в „Южен“, чието строителство стартира през септември 2020 г. с малко над 4,5 млн. лв. общинско финансиране, ще бъде открита утре от кмета Здравко Димитров и кмета на район Южен Костадин Язов. Детското заведение е за осем групи или около 200 деца. Половината групи ще са на единия, другата половина на втория етаж. Всяка група ще разполага със самостоятелни стаи за игри, съблекални, има басейн и спортен салон, обезпечено е и паркирането за родители с паркинг.

Това е само едно от 12-те детски заведения, които екипът на кмета Здравко Димитров пое ангажимент да изпълни в рамките на мандата си. Освен тази детска градина, през февруари 2020 г. беше открита ясла „Детски смях“ на ул. „Весела“ – в детското заведение е извършен основен ремонт на съществуващата сграда, подменена е амортизираната фасадна дограма, интериорни врати и витрини. Сменени са всички подови настилки, шпакловани и боядисани са стените и таваните, положена е топлоизолация по фасадата, както и топло- и хидроизолация на покрив, цялостен ремонт на ВиК инсталацията, ОВК инсталацията и електро инсталацията. Изградени са плувен басейн и физкултурен салон, пътническа хидравлична асансьорна уредба с две спирки за хора в неравностойно положение, поливна система, 6 бр. нови детски площадки и подиум за сценични изяви. Дворът на детската ясла беше напълно обновен, като беше извършено и цялостно озеленяване, подменена беше и настилката в дворното пространство. Стойността на строително-ремонтните работи в ДЯ „Детски смях“ възлиза на 1 623 235,80 лв.

 

През октомври 2021 г. беше даден стартът на строително-монтажните работи на ДГ „Зорница“ в „Южен“ и ДГ „Каменица“ в „Централен“. Двете детски заведения се строят по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив“ “ по Оперативна програма „Региони в растеж“, Процедура „BG16RFOP001-1.003 – Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“. Общата сума на проекта е 8 660 036,21 лева, от които европейско финансиране 7 361 030,78 лв. и национално финансиране 1 299 005,43 лв., а продължителността е 30 месеца или до юли 2023г.

ДГ „Каменица“ ще разполага с място за 6 групи деца – занималня и спалня, гардеробно помещение, санитарен възел и офис-разливна; физкултурно-музикален салон, кухненски блок и перално помещение; 6 детски площадки за игра навън. Сумата за строителството ѝ е – 4 142 234,88 лв.

Според заданието на проекта в двора на ДГ „Зорница“ в район „Южен“ ще бъде изградена допълнителна пристройка за 5 групи – 125 деца от 3 до 6 г., които ще разполагат със занималня и спални, гардеробно помещение, санитарни възли и офис-разливна); физкултурно-музикален салон, салон за прожекции, кабинет по рисуване и фонотека и перално помещение. Допълнително ще бъдат обособени още 5 детски площадки за игра за всяка от групите. Ще бъде направен и ремонт на съществуващ кухненски блок и доставка на професионално кухненско оборудване. Сумата на строително ремонтните дейности е – 3 439 102,80 лв.

Main Menu