В район "Южен" отбелязаха 5-юни - Световния ден на околната среда с празник в ДГ "Албена"

05 Юни 2023 18:26

През месец януари стартира проектът “Компостиране в детските градини” с подкрепата на фирма BioBag Bulgaria и отдел Екология.

Целта на проекта е децата да се запознаят от ранна възраст с повторното използване на органични отпадъци в ежедневието, които се генерират, и възможността да се превърнат в компост. С помощта на компоста децата от ДГ „Албена“ ще отглеждат лехички от зеленчуци.

С музика и песни децата от подготвителните групи показаха със своя труд използването на компоста като засадиха семената и разсадите, предоставени от родителите и екипът на детската градина.

Както се казва в песента: „Природата пазете, благата й пестете, животът на Земята съхранете“, така и децата показаха, че макар и да са още малки, могат да се грижат за нея. Идеята на проекта е децата да се учат да оползотворяват отпадъци и да ги превръщат в ресурс, който може да се използва в ежедневието. „Благодарим за подкрепата на фирма BioBag Bulgaria, на г-жа Димова -директор на ДГ „Албена“ и на целия й екип за усилята и за ентусиазма, с които се включиха в проекта.“- сподели инж. Евтимия Първанова – главен експерт „Екология“ към район „Южен“.

В проекта участват общо 6 градини: ДГ „Албена“, ДГ „Валентина“, ДГ „8 март“, ДГ „Зорница“, ДГ “Малина“ и ДГ „Светлина“, като от месец септември предстои да се включат и останалите детски градини от район „Южен“.