ГЕРБ залага на познатите водачи с леко разместване, Вежди Рашидов се завръща в листата в Пловдив

09 Авг 2022 09:22


След като ГЕРБ заговори за нуждата от експертен кабинет на съгласието след изборите през октомври, а лидерът ѝ пръв официално даде да се разбере, че в името на излизането от кризата не отхвърля съвместна работа с “Продължаваме промяната”, тази линия бе преначертана вчера.

Бойко Борисов, който отново е по срещи в цялата страна, вече отхвърля категорично подобни варианти. Експремиерът отиде вчера в Рилския манастир, за да инспектира пътя, на който при неговото управление беше изградена подпорна стена заради свлачища.

След щетите, които нанесоха “Продължаваме промяната” на държавата, нашите симпатизанти не допускат, че може да се коалираме с тях. Не мога да говоря за коалиции, преди да минат изборите, отсече Борисов оттам.

Само седмица по-рано, малко преди встъпването на новия служебен кабинет, лидерът на ГЕРБ отговори на въпрос за “Промяната” така: Аз мога да работя с всеки, който спазва девиза на Народното събрание.

В петък обаче обясни, че “това са последните издихания на “Измамата” - защото не са “Промяна”, а “Измама”, и служебният кабинет сега показва на народа цялата катастрофа от управлението им”. А на президента като на човека с най-висок рейтинг Борисов се надява да предложи решения на кризите.

Борисов обаче се е обидил на Румен Радев, стана ясно от думите му вчера. Засегнал се, че той го сравнил с Кирил Петков, говорейки по темата за газопроводите.

По тази за коалициите пък лидерът на ГЕРБ даде пример с “отровното трио”. “Отидоха двама от тях да протестират срещу третия, който стана министър”, коментира той участието на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов в петъчния протест ГAZwhithme, събрал пред президентството привърженици на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” заради подозренията, че страната ще бъде обърната пак към Русия по отношение на газовите доставки.

И докато опонентите на ГЕРБ от “Промяната” и ДБ още умуват да пристъпят ли към предизборна коалиция и общи листи, то в партията на Борисов нещата са ясни - залага на познатите си лица и за новия парламент. Листите ще са копи-пейст, вече три пъти го правихме, обясни самият лидер тези дни.

Около 80% от водачите на листи, с които коалицията ГЕРБ-СДС се яви през ноември, ще са същите, коментират от партийните централи.

Очаква се проветряването да дойде от младежките структури и няколко челни места да бъдат поверени на тях.

Самият Борисов отново ще води в Пловдив, убедени са под тепетата. В листата там се завръща Вежди Рашидов, след като не попадна в нея за 47-ия парламент. Но е по-вероятно да е трети, а втори след лидера да е Радомир Чолаков, който се превърна в един от най-разумните гласове на отишлия си парламент със своята експертиза на юрист. За 4-и се сочи преподавателят от Аграрния университет Стефан Шилев.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който влизаше от втора позиция в последните три парламента, не искал повече да е депутат и отстъпва от листата, бил фокусиран към местната власт преди кметските избори догодина.

В Бургас пък първото място вместо при Любен Дилов може да отиде при бившия зам. енергиен министър Жечо Станков според местните медии. Той бе един от отличниците по преференции миналата година.

Крайният срок, който Изпълнителната комисия на ГЕРБ е дала за подредбата на номинираните по региони и получаването на списъците в централата, е 17 август.

Main Menu