С ГОРЯЩИ ФАКЛИ ВМРО- ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ

01 Сеп 2022 18:58

 

98 години от смъртта на Тодор Александров отбелязаха в Пловдив. Годишнината бе почетена с факелно възпоменание вечерта, а по-рано през деня с полагане на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров в район“Южен“. Монументът се намира на едноименната улица "Тодор Александров" и е изграден със средства на ВМРО и народни представители от групата на Патриотите в 44 Народно събрание. На възпоменанието присъстваха членове на местната структура на ВМРО в Пловдив сред които председателят на градския комитет Александър Пецов, зам.председателят на ОбС-гр. Пловдив Димчо Петров, общинският съветник и втори в кандидат депутатската листа на ВМРО д-р Иван Црънчев и председателят на студентската организация Васил Ганчев.

Тодор Александров е наричан "последният цар на планините", а с името му са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война.

Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Негови са думите: "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата".

Main Menu