Дългогодишното безхаберие и лошо стопанисване на сградния културен фонд е еманация на ситуацията с Тютюневия град

03 Сеп 2022 13:22

Във връзка с нашумялата последното денонощие тема, свързана със събаряне (унищожаване) на сграда, част от т.нар. Тютюнев град, едно емблематично за историята и културата на града ни място, изказваме ясната и недвусмислена позиция, че такъв тип сгради са културно наследство, завещано от дедите ни, които да съхраняват духа, историята, културата и идентичността на пловдивчани и на града ни. За нас е жалко, че държавните институции в лицето на МК и НИНКН не засвидетелстват нужното внимание и синхрон, относно провеждането на адекватна политика по темата. Дългогодишното безхаберие и лошо стопанисване на тези сгради доведе до картинката, която виждаме днес.

Разбираме, че в това си състояние те представляват опасност за жителите, но е редно чрез подсигуряване на адекватно финансиране и подпомагане от страна на държавата, те да бъдат възстановени където състоянието на съоръженията позволява, а там където не- да се изградят наново във вида, в които са били създадени и да се даде нов живот на сградите актуални с времето, в което живеем. Културното наследство е отговорност на цялото ни общество, включително и институциите, които го представляват. Всяко действие, свързано с изменение по тези сгради следва да бъде законосъобразно и да бъде съгласувано на ниво всички държавни институции. Следва да не забравяме, че във връзка с рехабилитация и възстановяване на сградите в Тютюневия град бе осигурено първоначално финансиране по ЕСК, което впоследствие бе пренасочено за съмнителни "арт" проекти, какъвто е налице и в момента пред площада до Римския стадион. Ние от ВМРО многократно сме засягали темата относно стратегията за тютюневия град и нейното рационализиране и оптимизиране.

Пътят за решение, който ние от ВМРО предлагаме е един: бързо сядане на масата между държава, община, експерти и собственици и вземане на рационално решение за развитието на района, такова че всички да са доволни и щастливи.

Main Menu