ВМРО даде курбан в парк “Бели брези“

06 Сеп 2022 19:17

По повод Деня на Съединението на България- 6 септември, ВМРО раздаде курбан в памет на загиналите и дали живота си във войните за Освобождение и Обединение на Отечеството.

В парк „Бели Брези“ в район „Южен“ дойдоха тримата съпредседатели на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов. Те поздравиха събралите се пловдивчани с празника и поговориха с тях. 

Александър Сиди сподели, че заедно с двамата си съратници Джамбазки и Веселинов са решили да дойдат в Пловдив и лично да поздравят гражданите.

„Решихме да поздравим пловдивчани простичко и както се прави по стара християнска традиция- с курбан за здраве. Да ги поздравим, че предпочетоха съединена България пред това да бъдат столичани.

Делото не е довършено, затова има много път пред нас, за да живеем свободни и независими в единното и неделимо Отечество- Мизия,Тракия и Македония.“- кратък бе Сиди.

Ангел Джамбазки обясни, че от ВМРО са предпочели да не бъдат лицемери и да не присъстват на трибуната за официалното честване пред паметника на Съединението.

„Решихме да дойдем на това символично място на кръстовището на улиците „Скопие“ и „Охрид“, за да изпълним една стара православна традиция като осветим и раздадем курбан за здраве и в памет на дейците на Съединението.“-допълни Джамбазки.

„Курбанът винаги е събирал българите, а когато говорим за съединение и обединение, всъщност говорим за общност. Това е и мисията на ВМРО- да възстановим общността на българите като хора с едни и същи ценности и воля за успех.“- бяха думите на Искрен Веселинов.

На събитието присъстваше и актива на градския комитет на ВМРО в Пловдив- зам. Кмета на район „Южен“Павел Милушев, общинските съветници Стефан Послийски, Димчо Петров и д-р Иван Црънчев.

Д-р Црънчев поздрави събралите се пловдивчани като заяви, че Съединението е еманация на българския национален дух и самоборбеност за обединение.

„Най-важното в този ден е да бъдем обединени, а не разделени по политически, културни и религиозни бариери“- каза д-р Иван Црънчев.

Воеводите не пропуснаха да отдадат почит на великия водач на ВМРО с едноминутно мълчание пред паметника на Тодор Александров и се снимаха за спомен.

Main Menu