Виолета Комитова: За ВиК мрежата имаме поне 4 източника на финансиране, 150 населени места са с нарушено водоподаване

14 Сеп 2022 14:54
Виолета Комитова Виолета Комитова

 

 

Виолета КОМИТОВА – водач на листата на „Български възход“ за 17 МИР

 

- Общините Пловдив, „Родопи“ и „Марица“ се явяват без обща визия. Не могат ли да работят заедно?

 

- Защо не могат да работят заедно? Вероятно има политически причини. Кметове, общински съветници по всяка вероятност, дърпат в една или друга посока. Това обаче може да се промени, ако се намерят общи теми, в интерес на всички хора. Очевидно хората от трите общини не виждат общия интерес, който да ги обедини. Така че трябва да се намери общата пресечна точка, трите общини би следвало да могат да работят заедно. Както казваме – в националния интерес. Ако се обединим в националния интерес, примерно, всички да ядем български плодове и зеленчуци, на мен лично не ми пречи от коя партия сте вие, или друг. Наистина не ми пречи с какви убеждения сте, ако всички сте убедени, че трябва да консумираме български плодове. Така че в тези общини – пак го повтарям - трябва да се намери общия интерес на хората.

 

- Вдигна се голям шум защо някои политици ги няма в наводнените карловски села. Вие, „Български възход“, какво правите по въпроса?

 

- Ние бяхме там още преди една седмица. Ходихме по малките часове. Но трябва да ви кажа, че ми е изключително неудобно, когато съм в тези бедстващи села, да ме снимат медии. Сякаш си правя изкуствен пиар. Това е ситуация, в която всички ние трябва да сме съпричастни, независимо дали сме политици или не, независимо дали сме в предизборна кампания. Лично аз не исках да ме снимат никакви медии.

Коалиция „Български възход“ обяви една кампания в областните центрове да събираме дрехи, храна в консерви и средства, които ще предоставим на бедстващите общини, като не искаме това да се счита като част от нашата предизборна кампания. Това е случайно настъпило събитие, което ние, чрез нашите новосъздадени организации, можем да подкрепим. Като бяхме на място, разбрах, че хората имат нужда от консервирана храна, вода, дрехи и средства. Тъй като бяхме в село Богдан, където имаше няколко съборени къщи, идеята на кмета беше да предоставим средства, а хората да си купят материали и сами да си възстановяват разрушените зидове. Така че ние ще участваме в тази подкрепа, без да парадираме с нея. По принцип благотворителната дейност трябва да се извършва без никой да знае.

 

- Най-големият проблем в малките селища в областта е водата. Липсват канализации и пречиствателни станции, а някъде качеството на самата вода е лошо. Вие какво бихте предложили за решаване на този тежък проблем, който стои с години?

 

- В България има над 150 населени места с нарушено водоподаване. В тези 150 населени места живеят около 70 000 български жители. Това е един много голям проблем, който е наследен – отпреди 30 години си е все така. Каквото е направено по времето на Живков, дотам са стигнали мрежите. Няма реновиране, пречиствателни станции, канализации, няма редовно водоподаване, защото във ВиК сектора проблемите са два: да се захранят населените места с хубава питейна вода и след това да се съберат отпадните води и през пречиствателна станция да се заустят в дерета. Това е много сериозен проблем, по който като бивш регионален министър установих, че не е работено последните 30 години. По точно – маркирана е някаква дейност, но не е работено системно по въпроса. Решаването на тоя проблем изисква системна работа – отчитане на нуждите, определяне на приоритетите, правене на проекти, предвиждане на средства в бюджета и изпълнение на съответните проекти. Това е последователност, която е необходимата, тъй като ние не можем да решим сега и веднага проблема на всички български граждани. Само можем да кажем: В това населено място е най-тежко положението, приоритизираме го, с него трябва да се занимаем тази година, следващите са в по-добра ситуация – по тях ще работим следващата година. И така в рамките на няколко години трябва да решим този проблем.

Но ВиК секторът в нашата държава има много по-тежки проблеми и е в драматична ситуация поради няколко причини. Загубите във ВиК сектора са два вида: финансови, от ниската цена на КЕВР и водни загуби от течове, които стигат до 70 процента. Имаме 32 държавни търговски дружества на подчинение на регионалния министър, които се занимават с тази дейност.

Имаме дружества, в които отчитаме 70 процента загуба на вода – 70 процента изтича някъде през мрежата или се краде, или нещо друго се случва с тази вода. Може и да се надписва, по принцип, че има такава загуба. Ние няма как да измерим изтеклата вода. По-скоро – имаме начин, но това е свързано с много сериозни проверки. Така че там предстои едно много сериозно реформиране. Първо, естествено, системно подновяване на остарелите ВиК мрежи, разширяване, реновиране. Второ, Във ВиК дружествата системно намаляване на водните загуби. И трето – превръщане на тази дружества в рентабилни предприятия. Има още някои неща, които трябва да се случат. Давам пример: Финансиране може да се намира по различни начини. Всички, винаги казват, че няма пари. Има поне 4 източника на финансиране. Първо – бюджетът на регионалното министерство, собствени средства на ВиК-тата, които са в добра кондиция, европейски средства за подпомагане на ВиК сектора и Планът за възстановяване и устойчивост, който е отделен инструмент за подпомагане на българската икономика.

Специално в ПВУ са заложени 300 милиона лева за ВиК проекти. Те са за ВиК инфраструктура на населени места от 2 до 10 000 жители. Но, за да ги получим, е необходим ВиК закон, което наричаме реформа. Изисква се време за редактиране на текста, съставен от моя екип в служебното правителство, да премине през обществено обсъждане и да се приеме в НС.

Развитието на ВиК сектора за мен е стратегически въпрос, поради две причини: В целия свят намаляват запасите от водни количества, поради климатични проблеми и съответно цената на водата постоянно расте. Именно заради това държавната политика следва да се погрижи да пестим водата чрез намаляване на течове и да осигурим на всеки български гражданин по 3 кубични метра вода на месец, на цена по себестойност. Тоест да гарантираме физическото съществуване на всяко човешко същество. Гражданите, които ползват вода за басейни и други екстри, следва да плащат водата не по себестойност, не по цена на КЕВР, а по реална цена.

 

Коалиция „Български възход“ е с номер 15 в интегралната бюлетина на изборите на 2 октомври 2022 г.

Main Menu