ГЕРБ предлага системен подход и широк диалог за осъществяване на правната реформа

17 Сеп 2022 11:03

 

България – държава на правото и справедливостта - върху тази основа е изградена предизборната програма на коалиция ГЕРБ-СДС в сектор „Правосъдие“. Предложенията за правна реформа бяха обсъдени с юристи и експерти на дискусия в Историческия музей в Пловдив.
„През последните две години живеем в несигурност и думи, които някак си бяха позабравени в минало, като кризи във всичките им измерения, инфлация, ни карат да бъдем много отговорни към това, което ще предложим на нашите избиратели. Само преди няколко дни с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и част от експертния екип представихме програмата ни за управление и на срещи в този формат ще запознаваме обществеността с различните ни секторни политики“. С тези думи областният координатор и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ инж. Иван Тотев откри срещата.
„Решихме да се занимаем задълбочено с така наречената „съдебна реформа”, която за нас е правна реформа, защото ни омръзна някои политически формации да си присвояват тази тема. Те си я присвоиха и омърсиха. Видя се, че съдебната реформа, която си представяха ПП и ДБ, се оказа „Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ”. Ясно е, че това не може да бъде съдебна реформа, а е гавра – гавра с правото, със здравия разум и с институционалността“, заяви юристът Радомир Чолаков, който е в пловдивската кандидатска листа за 48-то Народно събрание.
Той допълни, че програмата в сектор „Правосъдие“ е разработена от голям експертен екип и припомни, че реформата на правната система е започната от ГЕРБ още в първия мандат на управление, веднага след влизането на България в Европейския съюз.
„ГЕРБ е започнал тази реформа, така че ние ще я продлжим“, категоричен бе Радомир Чолаков.
От своя страна Росен Желязков подчерта, че екипът на ГЕРБ търси обратна връзка за предложенията в програмата.
„Не искаме да даваме рецепти. Искаме да разширим хоризонта и вижданията ни за това по какъв начин да се развива нормативната регулация“, заяви той и подчерта, че целта е в обществото все по-уверено да битува усещането за справедливост.
„Това са предложения, които създават взможности за диалог и за решения. Намирането на решения за решаване на структурните проблеми в системата на правораздаване, минава през консенсус. Тази политическа програма на нашата партия може да бъде основа за разговори, включително за програма за управление“, каза още Росен Желязков.
Новото попълнение в експертния екип на ГЕРБ Рая Назарян подчерта пред аудиторията, че заложените акценти са извлечени от практиката. „Искали сме да изложим вижданията на хора, които отвътре познават системата, за да може промените да са полезни на обществото и гражданите“, заяви тя и допълни: „Целта на тази програма е да провокираме дебат с експертната и научната общоности, а оптимизирането на системата да стане чрез колективния опит на всички“.
Рая Назарян маркира важни моменти от програмата в сектор „Правосъдие“ и подчерта, че във всички процеси – наказателен, граждански, административен, основният фокус трябва да бъде ефективността, бързината и оптимизирането на процедурите.
Концепцията на ГЕРБ за правна реформа е изградена на базата на системен подход, предвиждащ едновременен преглед на материалните и процесуални закони в областите на наказателното, гражданското и административното, съпроводен с подходящи институционални мерки.
„България загуби много време за така наречената промяна, която промени всичко в негативна посока. Не го казвам, защото сме в предизборна ситуация, а защото много ме боли. Много ме от това, че от страни България изглежда зле: след година и няколко месеца и четири избора имаме непредвидимост и нестабилност. В европейските институции питат какво ще се случи, какво ще стане след изборите, има ли капка мисъл в тези хора?“, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Той потвърди, че темите за бързината, ефективността, както и за инвестициите в правосъдната система са много важни, и че реформите трябва да се случват с диалог.
„Имаме волята да преодолеем хаоса, който създаде в предишните месеци така наречената „промяна“ и присъдружните организации. Съдебната реформа и борбата с корупцията не може да бъде акт на индивидуална война с политическия опонент, а всичко да бъде насочено към това да го унищожиш с абсолютно незаконни средства, както се видя и бе потвърдено от българския съд и от европейските институции“, каза още Андрей Ковачев.
Пълната програма на коалиция ГЕРБ-СДС, озаглавена „България след кризите – план за възстановяване“ е публична и е публикувана на официалния сайт на партия ГЕРБ.
На предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври ГЕРБ-СДС е с номер 24 в електронната бюлетина.

Main Menu