Васил Ганчев: Във ВМРО младите и будни хора получават своя шанс да развиват идеите си

25 Сеп 2022 13:28

 

 

Васил Ганчев е 22 години и е студент в Пловдивския Университет“Паисий Хилендарски“, председател на Студентската организация на ВМРО Пловдив и член на национален младежки комитет на ВМРО. Васил Ганчев е състезател по спортна стрелба с пушка и национален рекордьор за юноши младша възраст с пневматичо оръжие.

 

Вие сте председател на студентската организация на ВМРО. Младите интересуват ли се от политика или стават все по-аполитични?

 

  Категорично мога да кажа, че все повече млади хора стават аполитични. Не се интересуват какво се случва в политическия живот на страната и когато дойдат избори те дори не са запознати с кандидатите, а какво остава за идеите и политиките на партиите. Затова според мен е важно все повече млади хора, които имат интерес в тази област да получават шанс да се докажат, защото покрай тях ще събудят интереса на свои връстници поне да упражнят правото си на глас. С радост мога да кажа, че ВМРО е точно такъв пример, където младите, будни хора наистина получават своя шанс да развиват идеите си.

 

Какво кара младите да се захванат с политика? 

 

Много е трудно да накараш млад човек да се захване с политика, всеки го смята за нещо, от което няма смисъл , а това е именно по вина на всички управлявали до момента. Може би е и целенасочено и търсен ефект, това младите да нямат интерес от политиката и затова ние трябва сами да променим нещата. Свикнали сме да чакаме, но точно младите хора могат да променят средата, в която живеем. Лично аз се занимавам с това, защото искам България да има едно будно гражданско общество. Искам, когато нещо не харесва на хората те да го променят, а не да бездействат. Това може да се промени само с личен пример, за това аз съм се захванал, за да я има България и утре.  

 

Вие сте кандидат за депутат, как според Вас протича кампанията? 

 

Кампаниите в днешни дни протичат по много различен начин. Всеки се е фокусирал в социалните мрежи, в това да се правят реклами в интернет, което разбира се днес е много важно. Но сякаш всички забравиха, че това трябва да бъде в полза на хората. ВМРО винаги е била организация, която е била близо до хората, разбиращия техните проблеми. В своята над 130 годишна история винаги ВМРО е работила в полза на всеки, който се чувства българин, така е и сега. Ние общуваме с хората всеки ден и виждаме техните проблеми, защото те са и наши, ние всички живеем в едно общество и мисля, че всяка кампания трябва да бъде за хората. Повечето политически сили, обаче са забравили това и превръщат всичко в една пошла игра на проценти. Кампанията на ВМРО е "България над всичко ", така е било, така и ще бъде. Поне за мен е така. За мен това не са просто думи. Аз вярвам истински в това, живея с тази идея и работя за нея всеки ден. Може би, виждането ми за нещата не се припокрива с днешното време, но аз вярвам в това, че всички ние трябва да поставим България на първо място, за да успеем да постигнем нивото, което искаме. Писна ми да слушам от приятели и познати колко хубаво било в чужбина, е и аз живях в друга държава и смело мога да кажа, че от България няма по-хубаво място. Ние самите можем да променим несправедливостите и нещата, които не ни харесват към нещо по-добро и градивно.

 

Идващата икономическа криза и бедствията в Пловдивска област не изместиха ли фокуса на изборите? 

 

За идващата икономическа криза се знае и говори още с идването на миналия кабинет. Кризата беше сигурен изход от това смея да кажа безумно управление. Продължаваме промяната и компания оставиха страната ни в невиждани до сега обстоятелства криза с газа, криза с цената на тока, неприемлива инфлация, дори и мигрантска криза. Бедствията в Пловдивска област допринесоха за окаяното положение на страната в момента. Изместиха фокуса от изборите, но така и трябва да бъде, всеки способен да помогне трябва да го направим. Както казах и по-рано всички ние сме едно общество, точно в такива ситуации трябва и да го показваме.

 

А до колкото изборите с оглед на случващото се всеки трябва да е направил своята преценка доста преди тези събития.   След предстоящите избори, които са на 2 октомври, ще има ли правителство? Вие с каква нагласа сте?

 

Смятам, че правителство няма да има, ако хората не гласуват масово. Важно е да го направят. Ако избирателната активност е подобна на тази от миналите избори 40%, това ще значи, че нещата пак ще са подобни. Същите хора гласуват за същите партии и тази политически криза може да не спре скоро, защото тези партии ясно доказаха, че не могат да бъдат силна, устойчива коалиция, която да взима важни решения. Хората могат и трябва да променят това, като гласуват. При висока избирателна активност съм склонен да се надявам на съставяне на правителството.  

 

Как ВМРО се вижда в един парламент с ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане, ПП, ДБ, ИТН и партията на Стефан Янев?

 

ВМРО ще работи с партиите, които защитават истински българския национален интерес. Не този на Америка, не този на Русия, не този на Брюксел. Всички тези партии категорично показаха, че България не значи нищо за тях, с предателството, което извършиха спрямо Македония. ВМРО се е доказала във времето, че е добър партньор, когато се защитават българските каузи.  

 

Предишното управление предадели националните интереси на България в отношенията със Северна Македония?

 

На 100 % да . Това беше недопустимо. Не трябваше да се случва при никакви обстоятелства. Трябваше да покажем, че имаме ясна и твърда позиция по въпроса. Но както и преди в историята ни се е случвало Македония и българите живеещи там бяха предадени. Трябва да се запитаме защо се случи всичко това.   Трябваше ли твърдо да държим на договора за приятелство със Северна Македония? Задължително този договор трябва да бъде спазван. Македония е живата рана на България. Там живеят стотици хиляди българи потъпквани всеки ден от антибългарски закони. Постигането на този договор беше голяма победа за ВМРО, когато беше в управлението. На първо място от историческа гледна точка Македонската област е изключително важна за България . А дори и да не гледаме историята, Македония е страна съседка. Трябва да имаме добри от отношения с държавите съседки, а с тях единствената връзка беше самолетни полето София-Скопие, които спряха за по-малко от 30 дни. Задължително трябва да отстояваме рамките на договора да не бъдат престъпвани.

Main Menu