Лилия Недева: Пловдив – мястото където бизнесът и университети си сътрудничат в изграждане на качествени кадри

26 Сеп 2022 13:54

 

 

Днес дадохме старт новата академична 2022/2023 г в ПУ „Паисий Хилендарски“ – аз бих го нарекла моят университет – мястото, което ми е дало и дава знанията нужни за кариерата ми в банковия и финансов сектор, а сега и на политическата сцена.

Тъжна съвкупност от проблеми в региона доведе до масова емиграция на млади и талантливи хора. А без тях напредъкът и разрешаването на проблемите са невъзможни. В България липсва младият активен контингент от население, а в същото време страната ни е на предпоследно място по продължителност на живота в ЕС. Очертава се особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си като жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно. Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда. Доходите са само част като е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование и работеща икономика. Това, че хората мигрират и не искат да раждат, се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България.

Около 40 на сто от икономиката на България е подходяща и подлежи на автоматизация и дигитализация, а качествените работни места са основен фактор за задържане на хората, но от друга страна бизнесът има нужда и от добре обучени кадри.

 

По време на срещите ми с фирмите в региона, някои от които са и инвеститори клас А, основният проблем, който се очертава е липсата на кадри и готовността им да се включат в тяхното обучение още от гимназиите и техникумите. И тук не е нужно да откриваме топлата вода, а да почерпим опита от западно-европейското образование, което е тясно вплетено във всички сектори на икономиката и най-вече - производствения. Постоянните практики на учениците, а също и на студентите във фабриките в региона биха дали по-голяма яснота какво искат децата ни учат и в каква насока да се развиват, вместо да започват да учат просто някакво висше образование и в последствие да се оказва, че въобще не желаят да работят в тази сфера. Така времето и на обучаващи и на обучавани ще бъде спестено и съкратено и от учебните заведения ще излизат кадри, които наистина ще искат да работят това, за което са учили, хора които ще знаят реално как се случват нещата в индустрията, а не само на теория. Също така много от компаниите ще могат да си подбират кадрите още от университетската аула, а студентите ще имат сигурността, че след завършването си имат осигурено качествено работно място не само в България, а и в Пловдив. А от опит мога да кажа, че когато си доволен и обичаш работата си, то тя се превръща в твое хоби.

 

За съжаление моделът на българското общество до момента винаги е бил вместо да надгражда постигнатото, да започва всичко от начало. Развитите държави имат последователно движение напред и надграждане, независимо каква е политическата сила и какъв е курсът, който се води в момента. Нашата страна непрекъснато започва реформите отначало и това е огромен проблем, който се отразява върху всяка сфера на живота. Изходът ни е в правилната държавна политика и адекватните мерки за справяне с демографската криза. Ако държавата не поеме остър курс с последователна политика към справяне с този проблем, всякакви други сценарии за бъдещето ни ще се окажат излишни, защото населението на една страна е най-важният фактор за нейното съществуване и развитие. Има много добри примери, приложени в други европейски страни, които са сработили. Привнасянето на такива работещи практики в България може да стане изключително бързо като следва да се определи най-работещият вариант за страната ни. Ние от Коалиция „Български възход“ сме твърдо решени и убедени да работим в тази посока, за да я има България и след нас.

Страната ни трябва да има силна и работеща икономика и градивна образователна система. Това ще доведе до по-високи доходи за хората, а оттам ще насърчим сънародниците ни избрали да живеят и работят в чужбина, да се завърнат в родината.

 

Коалиция „Български възход“ е с номер 15 в интегралната бюлетина на изборите на 2 октомври.

 

Main Menu