Вежди Рашидов дари 15 безценни творби на Пловдив и призова политиците да правят добро

29 Сеп 2022 15:39

 

Дарение на 15 картини на западноевропейски автори от 17, 18 и 19-ти век от личната си колекция дари днес големият български скулптор Вежди Рашидов на Градската художествена галерия в Пловдив.
„Правя го с обич към Пловдив, някой ще каже – заради изборите. Не. Ще продължа да го правя и занапред, защото този град, по-стар от Рим, не само го заслужава, но аз съм му длъжен, дал ми е много и това е скромен жест в знак на благодарност”, каза бившият министър на културата и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС.
Творбите бяха приети с благодарност от директора на Галерията Красимир Линков и изложени в една от залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.
На церемонията бяха областният координатор, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и два мандат кмет на града инж. Иван Тотев, настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов, районни кметове, меценати, граждани.
В емоционалните си думи към присъстващите Вежди Рашидов подчерта, че жестът му е и молба към всички политици да правят добро и да обичат народа.
„Нека малко сведем главите и да се усмихнем. Нека свършим колкото можем повече добри неща”, заяви още Вежди Рашидов и допълни: „Дарението ми е най-човешки акт, с много обич към този град, където мина младостта ми. Но дайте всички заедно да направим още за него”.
Това е второ дарение, което Рашидов прави на пловдивската галерия. През 2019 година Вежди Рашидов подари 5 ценни пейзажа от своята колекция западноевропейско изкуство по време на изложбата „Страсти“ в града под тепетата.

Main Menu