Лилия Недева: Застрахователният сектор е стабилен, влияе върху финансовата система и банковия сектор

16 Мар 2023 10:34
Лилия Недева Лилия Недева

 

„Застрахователният сектор е може би най-стабилният в България, не е претърпявал сериозни сътресения, с едно или две изключения.“ – каза финансистът Лилия Недева, първа в пловдивската листа на Коалиция „Заедно“ за предстоящите Парламентарни избори на 2 април.

Вчера служебният министърът на финансите Росица Велкова съобщи, че в петък за обществено обсъждане ще бъдат пуснати промени в Кодекса за застраховането, които бяха предложени от работна група към бюджетната комисия още в миналия парламент. Тези промени обаче не бяха подкрепени от парламента именно заради опасенията, че може да доведат по поскъпване на задължителната застраховка поради отваряне широко вратата за източване на българските застрахователни компании от недобросъвестни чуждестранни кореспонденти.Относно изказването на Росица Велкова, Лилия Недева заяви, че ако се приеме законопроектът на Министерството на финансите това ще доведе до вдигане на Гражданската отговорност за шофьорите. Тя припомни, че е внесла законопроект , който е бил подкрепен от всички заинтересовани лица - НББАЗ, Агенцията на пострадалите при катастрофи и ССИ" Това са реално заинтересованите страни по казуса, а именно българските застрахователи. Председателят на Комисията по икономически политики и иновации покани КРИБ и други работодателски организации, но те нямат пряко касателство по този законопроект., уточни Недева.

 

Недева обясни защо е важно застрахователният сектор да остане стабилен:

Застрахователният, банковият и финансов сектор са като скачени съдове. Ако се разклати единият, то неминуемо повлича със себе си и другия, защото банките и финансовите институции, застраховат своите рискове – обезпечения, дългове, акции и облигации. Ако българският застрахователен бранш бъде разклатен с един недообмислен закон като вече споменатия, то това би могло да доведе до източване на ресурсите на застрахователните компании, оттам до фалити и невъзможност за изплащане на застрахователните обезщетения както към физически, така и към юридически лица, а в това число влизат и банките. Чуждестранните застрахователни компании много лесно могат временно да оттеглят лицензите си от българския застрахователен пазар и да се върнат отново в едни по- добри и стабилни времена, но българските застрахователни компании нямат такъв избор. И тук е много важно да се разбере, че ако се позволи дестабилизация на застрахователния сектор, то той ще повлече и банковия и фанансов сектор. Застрахователният сектор е един от основните стълбове на финансовата система в България. Освен,че в него са заети стотици хиляди работещи, той генерира и голяма част от БВП на държавата. Дестабилизирането му би довело неминуемо до финансово - икономическа криза и до още по-малки шансове за влизането ни в Еврозоната.

В момента дори в съседна Румъния, най- голямото подразделение на дъщерната холдингова застрахователна група „Евроинс", алармира за организирана атака срещу дружеството с цел бързо изземване на активите на компанията, което обаче неминуемо ще доведе до ликвидна криза в сектора със значителни последици. Тази финансова дестабилизация може да се пренесе и към България и да повлияе негативно на членството й и това на Румъния в Шенгенското пространство, както и на влизането на България в еврозоната.

Така, че на въпроса кой има интерес да разбие застрахователния бранш – отговорът явно няма да обхваща само България, а и региона като цяло. Ние, като отговорни политици, следва да не допуснем това да се случи с приемането на необмислени закони, от които в частност Кодекса за застраховането, няма и нужда.

 

Коалиция „Заедно“ е с бюлетина 8.
Купуването и продаването на гласове са престъпления.

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37

https://www.facebook.com/koaliciazaedno

Main Menu