Радомир Чолаков: Срещу ГЕРБ се води война от три години

22 Мар 2023 08:03

Не бива хората да позволяват толкова пъти да бъдат лъгани от ПП. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ Радомир Чолаков - втори в листата на ГЕРБ-СДС за 16 МИР Пловдив-град.

По повод постигнатия консенсус в Правна комисия, Чолаков коментира, че към края на НС са успявали да приемат законите, без да се делят кой от коя партия е. "Видях, че е възможно законите да бъдат приемани с консенсус, което означава, че е възможно НС да работи с максимално възможно съгласие. Надявам се колегите от ПП, ДБ и останалите партии също да са видели, че е възможно да спрат с детинското упорство "ще стане на моето, аз така съм казал и вие сте длъжни да го приемете“. Това е болшевишки подход, който не ни отива в 21 век“, коментира той. Чолаков изрази съжаление, че в миналото НС на депутатите от ГЕРБ се е случило на няколко пъти да се поддават на популизма и да гласуват "прибързани“ закони, за да не бъдат обявени за "мафия“.

По темата за безконтролността на обвинител №1 и необходимостта от изменение на законодателството в тази връзка Чолаков каза, че от ГЕРБ биха подкрепили проекта на Министерството на правосъдието, а след това Конституционният съд да решава за законността му.

"Повлечени от вълната на популизма, ние допуснахме да бъде изтърван Държавният бюджет. Това стана още 2021 г. при актуализацията на Асен Василев и след това при следващата през 2022 г. Не е нормално бюджет или актуализация да се приемат в предизборна обстановка. За съжаление ситуацията беше такава, особено в 46-я парламент. Актуализира се Държавният бюджет и белята стана. ГЕРБ винаги е гласувал "Против“ тези глупости, които бяха правени тогава“, напомни Радомир Чолаков. Вторият в листата на ГЕРБ-СДС в 16-и МИР изрази удовлетворение, че в 47-то НС ГЕРБ свали правителството и прекрати икономическата политика на Асен Василев, защото "не знам какво щеше да се случи с държавните финанси“.

"ПП измамиха хората. Има ли някой съмнение, че те измамиха българите и продължават да ги мамят? Задавам си въпроса българите докога искат да бъдат мамени? Докога ще вярват на тези хубави приказки – "ние ще ви вдигнем доходите без да вдигаме приходите и от къде ще вземем тези пари, ами ще теглим заеми“. И българите позволяват да бъдат лъгани. Казваха им хубави неща и изтърбушиха държавния бюджет“, възмути се Чолаков, но успокои, че държавата все още не е във фалит и няма опасност за Валутния борд. За да не се случват подобни необмислени действия, 49-ят парламент би трябвало да откаже да гласува каквото и да е, докато не се състави редовно правителство, което да носи отговорност, смята Чолаков.

В края на пълен четиригодишен мандат от ГЕРБ смятат, че може да се достигнат нива от 3000 лв. средна работна заплата, 1500 лв. МРЗ и 1200 лв. средна пенсия

"Това обещаваме и моите колеги гарантират, че ще бъде изпълнено“, убеден е той. По думите му по-безболезненият начин за овладяване на инфлацията е редовно правителство, което да подготви необходимите закони. "До края на годината могат да се овладеят процесите, ако се изпълнят тези условия – редовно правителство, потягане на регулаторните органи и потягане на цялата контролна администрация“, убеден е Чолаков. "Има три варианта за съставяне на правителство – коалиционно между партии, които подписват споразумение... нормалната процедура, която при сегашната степен на напрежение между политическите сили най-вероятно няма да е възможна. До там се докарахме. Тази ирационална омраза, която беше нагнетена последните две години, докара дотам политическите партии да се срамуват и да се страхуват да направят коалиция, което е най-нормалното нещо в цивилизования свят. Не знам как се докарахме до там“, разочарован е той. Друг вариант, според него, е правителство на малцинството или експертно, каквото той смята за по-възможен вариант. "От 2020 година започна война срещу ГЕРБ.

Заинтересованите са ясни поименно. Те имаха интерес от войната срещу ГЕРБ. Политическата партия трябваше да бъде заличена, изчегъртана. Има принцип в стратегията – винаги удряш най-силното място в противника. Най-силното място на ГЕРБ през трите мандата беше, че в България се строеше. Гордостта на ГЕРБ бяха магистралите и трябваше да бъде дискредитирано строителството им“, каза той. На въпрос дали българският избирател е "узрял“ през последните две години, Чолаков отговори: "Искрено се надявам, защото не бива хората да позволяват толкова пъти да бъдат лъгани.“ "Трябва много бързо да се сплотим като общество и да стегнем държавата си. България трябва да стане крепост срещу всички геополитически стихии, които ни заливат, политически и финансови, за да можем да защитим българите. Трябва да прекратим политическата криза, да преодолеем омразата. Доколкото зависи от ГЕРБ, виждате, че непрекъснато протягаме ръка“, заключи Чолаков.

Main Menu