Печат на тази страница

Любомир Каримански и Лилия Недева представиха приоритетите на коалиция Заедно пред пловдивския бизнес

23 Мар 2023 14:04
 „Надяваме се да стабилизираме демокрацията в държавата чрез трите основни стълба – да имаме икономическа и правна сигурност, здравеопазване и образование“.

Това казаха кандидатите за депутати от коалиция „Заедно“ Любомир Каримански и водачът на пловдивската листа Лилия Недева на среща с представители на бизнеса, която продължи близо два часа. Двамата представиха програмата на коалицията в икономиката, образованието, здравеопазването и т.н.

„Това, което ни отличава от другите, е, че казваме „Стоп“ на политическия религиозен фанатизъм и на първо място извеждаме проблемите на хората в икономиката, здравеопазването и образованието“, допълни Каримански.

По думите му тези проблеми не успяват да обединят „тези с високото его“. „Тези, които имаха възможност да управляват 30 години. Крайно време е тези партии да имат морала и доблестта да се оттеглят, а не да продължават да искат властта. Дори на тези избори аз бях предложил да не се кандидатирам, а да помагам на заден план. Във всяка една партия има добри специалисти, които могат заедно да работят за държавата, но не им се позволява.“, призова Любомир Каримански. Той заяви, че с делата си е показал, че може да консолидира хора. "Трябва да има правителство в следващия парламент. Няма значение дали коалиция Заедно ще е участник или не. Важното е да има бюджет в страната.", каза той.

Коалиция „Заедно“ наричат някои неща в доклада на финансовото министерство, който излезе наскоро, пресилени и необмислени. „Пресилено и необмислено е изказването по отношение на валутния борд и курса лев-евро. При условие, че имаме твърде висок дял на международните валутни резерви, това означава, че нито валутният борд, нито левът са застрашени“, каза Каримански. Той призова да не се всява паника, за да не се дестабилизира страната.

„Реалното състояние на страната е, че и през 2023 г. ще имаме ръст на икономиката, но много по-бавен ръст. Не трябва да плашим хората с някаква извънредна ситуация, но в същото време не бива да подценяваме растящите разходи и трябва да направим така, че темпът на разходите в Държавния бюджет да бъде забавен в сравнение с темпа на приходите“, посочи Любомир Каримански, допълвайки, че е важно да не се допуска свръхдефицит.

Според Каримански страната ни трябва да се стреми да привлича фирми за капиталово инвестиране. "У нас идват фирми за дългово инвестиране, а не за капиталово. Това е масова практика в последните години. След това време тези дългови инвестиции се оттеглят от България. Поради тази причина Агенцията за инвестиции трябва да се трансформира. Промяна трябва да има и в Министерството на икономиката. Търговските представители не правят нищо в чужбина да привличат инвеститори.", заяви Каримански.

На въпрос за таван на надценките Каримански отговори: "В Европа има коефициент за търговска надценка за стоки от малката потребителска кошница. В Германия и Франция има и коефициентът определя диапазона на съответната надценка. Може да има промяна в производствената , но търговската надценка не трябва се качва необосновано. Това се определя по формула."

 "Дигитализацията на държавата е от изключително значение за отпушване на бързо и качествено предлагане на публичните услуги, както за гражданите, така и за бизнеса. Чрез създаването на икономиката на цифрови данни ще постигнем по-голяма конкуренция и прозрачност при инвестиране на публичните средствата. За целта ще започнем с оптимизация на административните процеси и опростяване на процедурите в отделните ведомства. Целта е да се постигне еднократно събиране на данни и обслужване на едно гише, от една точка. Ще въведем забрана за събиране на такси за издаване на удостоверения, основани на вече налична или събрана информация. Знаем как да приложим европейския регламент за електронна идентичност (eID). Усилията ни ще бъдат насочени към създаване на единни стандарти на технологична инфраструктура за електронни услуги.
Нов закон за държавната и общинска администрация, чрез който да се гарантира създаването на високи и качествени изисквания към работата на заетите в публичния сектор. Предоставяне на защитени, сигурни и качествени цифрови публични услуги на гражданите и бизнеса по всяко време, на всяко място и от всяко устройство.", заяви Лилия Недева в отговор на въпрос за дигитализацията в страната на Съюза за стопанска инициатива.

"За да има добра икономика трябва да има и добро образование в страната. Ние сме за отпадането на делигираните бюджети. Не може децата да разглеждаме като бройка - финансиране на брой ученици. Ако тя падне, то училището може да загуби бъде закрито. Също така трябва да се регулират заплатите. не може един учител по физическо да взима повече от един асистент в университет. Освен това акредитирането на едно училище трябва да става на базата на качеството на преподавателите.", каза Каримански.

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37
 
https://www.facebook.com/koaliciazaedno
 
Коалиция „Заедно“ е с бюлетина 8.
Купуването и продаването на гласове са престъпления.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu