Цели три месеца Лилия Недева чака отговор за отхвърления проект за каскада "Доспат-Въча"

28 Мар 2023 10:09

 

След официалното ѝ запитване на 13 декември 2022г. в залата на 48-то Народно събрание, където бе депутат, и последвалото писмено запитване на 17 януари 2023г. до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Лилия Недева още чака отговор за отхвърления проект за каскада "Доспат-Въча".

Недева е водач на кандидат-депутатската листа на Коалиция „Заедно“ в Пловдив.

Ето какво сподели тя:

„По време на парламентарния контрол, попитах служебният Министър на регионалното развитие и благоустройството на какъв етап е съгласуването на предпроектното проучване на обект “Водоснабдителна система за водоснабдяване на гр. Пловдив и населени места от област Пловдив от каскада “Доспат-Въча”, който е от изключително стратегическо значение за южен и централен регион. Каква е причината за неговото забавяне и как ще продължи работата по проекта?
Ще очаквам отговор с конкретни срокове и поемане на ангажименти, защото такъв не получих!“
Всъщност, поставяйки въпроса с проекта за каскада "Доспат-Въча", Недева е наясно, че той е отхвърлен още през февруари 2021г. от Областния експертен съвет, заради „доста пропуски в анализа на разработката за водоснабдяването“. Припомняме, че с категорично мнозинство Областният експертен съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта за водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада „Доспат – Въча“. Решението бе взето след проведеното гласуване с участието на близо 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини.
Въпреки това, Лилия Недева настоява за официален отговор, който вече цели три месеца се бави.
В питането си тя прави и следното уточнение:
Водоснабдяването на град Пловдив и област Пловдив се осъществява основно от сондажни шахтови кладенци, изградени в терасите на река Въча, река Марица и техните притоци. В настоящия момент водоснабдяването на град Пловдив основно се извършва от 54 броя тръбни сондажи кладенци, водите от които посредством 4 броя помпени станции, се подават във водопроводната мрежа. Водоснабдяването на кв. Коматево и селата Първенец и Храбрино се извършва от ръчно водохващане на река Търмъшка чрез ПС Храбрино. Тринадесет от 54-те кладенци са подменени, а по-голямата част от останалите се намират в края на експлоатационния си период. Оборудването им е амортизирано и с изтекъл срок на годност. Помпените агрегати в основните помпени станции са в близост до реката, което причина за наводняването им и тогава водоподаването в разпределителната мрежа на града прекъсва, а при следаварийното им пускане, качеството на водата е силно влошено.
Помпените станции са на постоянен денонощен режим на работа, не е подсигурен контрол и автоматизация на процеса, поради което разходите за електроенергия са изключително високи към момента и ВиК дружествата генерират огромни разходи в това перо, което вече оказва влияние и на оперативната им дейност.
Тези предпоставки, а и още много други (описани подробно в доклада на предпроектното проучване), са наложили търсенето на алтернативен вариант за водоснабдяване на града с водоизточник в северните склонове на Родопите. Имайки примера от замърсяването на река Марица в Хасковска област и наложителното спиране на водата на повече от 50 селища в региона, както и отчетените преди време високи стойности на манган в питейната вода на село Брестовица и околността, проектът Въча добива все по-сериозна важност за Пловдив и областта.

Коалиция „Заедно“ е с бюлетина 8.
Купуването и продаването на гласове са престъпления.

Main Menu