Каримански: Състоянието на държавата не е катастрофално, пари може да се намерят за всичко

29 Мар 2023 09:14

Има формула за стабилизиране на демокрацията. Уравнението може да е решено лесно, но, за съжаление, ситуацията в България, е усложнена. Това заяви Любомир Каримански от коалиция "Заедно" в "Денят ON AIR".

По негови думи политическата формула се корени в три основни фактора. "На първо място ние от коалиция "Заедно" слагаме именно икономическата и правната сигурност на хората. Сигурността като цяло, която може да доведе до спиране на обедняването чрез всичко онова, което може да се реши в икономиката - цените, спекулата, инфлацията, икономическия растеж. Правната сигурност няма как да не е вкарана, защото знаете какъв бич е битовата престъпност, знаете какъв бич е корупцията. Всичко трябва да мине през всяко едно място", допълни Каримански.

 

Като втори фактор той посочи здравната и социалната система, които по думите му се нуждаят не само от промяна, а от цялостна трансформация. Предложението на коалицията, която представлява, е "диагностично свързани групи, за да могат хората да бъдат лекувани изцяло".

"Ние от коалиция "Заедно" предпочитаме да сме честни, отколкото да обещаваме неща, които не могат да станат. Третият фактор, който е също много важен и не бива да изостава - това са образованието и културата, до този момент не чух политическа партия да ги свързва в едно, а камо ли да говори само за култура", обясни още Каримански пред Bulgaria ON AIR.

 

Според него по трите основни фактора, трябва да има цялостна доктрина, която да се развива в България. "Тя трябва да е константа, да не е променлива, защото никога няма да постигнем нещо, ако тя е постоянно променлива от гледна точка на приоритети", подчерта гостът.

"Няма как приоритет да не е в инвестицията в бизнеса, да се създаде среда, която да привлече инвеститорите. За държавата трябва да се знае, че е участник на пазара. Би трябвало да защитава потребителите, да създаде благоприятна среда, за да може малкият, средният и голям бизнес да се развиват безпрепятствено", каза още той.

 

По негови думи състоянието на държавата не е катастрофално. "За всичко пари могат да се намерят, стига разходите да растaт с по-бавен темп отколкото приходите. Ние от коалиция "Заедно" имаме решение - затягане на разходите в държавата, има как да се затегнат. Там, където има дублиращи се услуги, които в цялата публични администрация се дублират, извършват се по един и същи начин, от едни и същи специалисти, но са от различни ведомства. Тези дублиращи услуги ще направим така, че да бъдат концентрирани на едно място и да няма такова дублиране", обясни Каримански.

 

Main Menu