Социалистите в Пловдив се преклониха пред паметта на политзатворниците

12 Апр 2023 12:51

 

Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните почетоха вчера пловдивските социалисти. Поклонението откри членът на Градски съвет на БСП – Пловдив Иван Цанов, който подчерта, че този ден е символ на победата над хитлеризма и на демократичната общност в Европа. Той добави, че свободолюбието и героизмът не са сломени, че антифашистките идея и солидарност са по-силни в днешните размирни времена.
Председателят на сдружение „Памет и бъдеще” Илия Гатев отбеляза, че политическата класа подминава този ден, който е признат от ООН за Международен ден на политзатворниците и концлагеристите. Той изрази надежда, че събралото се множество доказва, че нищо не е забравено и че хората помнят саможертвата на всички загинали за по-доброто бъдеще, за свят, в който мирът и свободата са над всичко.
В словото си Диана Димитрова, член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП – Пловдив, благодари на всички, дошли да почетат паметта на антифашистите и концлагеристи, като подчерта, че благодарение на тяхната саможертва днес живеем в един по-добър свят, но опасността историята да бъде подменена е сериозна и затова нищо не бива да бъде забравяно.