Стефан Янев от Пловдив: Скандалът с машините тресе държавата, правителството да подава оставка

27 Окт 2023 18:36

 

Скандалът с машините, който се разигра днес, тресе държавата. Скандалът е огромен както в национален план, така и в международен. Правителството трябва да подаде оставка, а ЦИК трябва да реши дали тези машини изобщо да бъдат допуснати на изборите след два дни. Това заяви в Пловдив лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.
Според него не е необходимо да се стига до отмяна на изборите на 29 октомври. „Изборният кодекс предполага, че избор може да се провежда както на машина, така и на хартия. В тази връзка ЦИК с нейните решения трябва да е осигурила всяка секция с достатъчен брой хартиени бюлетини, така че всеки гражданин да има възможност да гласува“, обясни още Стефан Янев.
Той допълни, че скандалът показва един недостатък, който от ПП „Български възход“ са коментирали от дълго време. „Още откакто излезе онзи запис, в който ставаше въпрос за едни „ала-бала“. Ние постоянно задаваме въпросите какво означава „ала-бала“ и кой с кого е правил „ала-бала“. Частично намираме днес отговор – това е „ала-бала“, което се прави с манипулация на кодове на машини и обезсмисля вота на българите“, коментира лидерът на „Български възход“.
Според него вотът на българските граждани вече не е гарантиран от гледна точка на честността. Той попита дали е легитимен 49-ият парламент, тъй като е избиран със същите механизми и машини. Стефан Янев акцентира и на факта, че скандалът не започва от медийна публикация, а от председателя на ДАНС. „Целта на тази държавна служба е да следи за законите в нашата държава. Защо неистово това правителство, което е некоалиция или сглобка, толкова държи да прави реформа в службите за сигурност? Вероятно за да не излизат такива данни. Това е внушението, което получаваме днес“, каза още Янев.
Той няколко пъти подчерта, че скандалът е много сериозен както в национален, така и в международен план. Припомни, че като министър-председател на служебното правителство през 2021 година е имал пряка отговорност да осигури машините за изборите през юли 2021 година. „Провеждали сме редица разговори с фирмата – производител и с държавата, където тази фирма официално фигурира като юридическо лице. Ние ги осигурихме с помощта на тези хора и на партньорски взаимоотношения с чужди държави. В момента с този скандал се поставя под въпрос репутацията на чужди държави и на чужди фирми“, обясни Стефан Янев.