Инвестиции в културната инфраструктура в Пловдив залага Програмата за управление на ГЕРБ

31 Окт 2023 12:20

 

Изготвянето на нова Стратегия за развитие на културата за периода 2025-2035 г. е важен приоритет, заложен в Програмата за управление на кандидата за кмет на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров.
Този документ трябва да надгражда действащата в момента Стратегия, чието действие приключва догодина. Той ще бъде изготвен съвместно с всички заинтересовани страни и ще поставя нови цели и приоритети за развитие на културния сектор в Пловдив.
Община Пловдив е най-големият инвеститор на културни събития в града и като такъв следва да може да отговори на предизвикателствата за адаптиране на множеството събития, съобразно необходимостта от повече сценични пространства.
Значителни инвестиции и подобрено управление на културната инфраструктура е задача, която стои за изпълнение пред мен и екипа ми. В тази връзка се предвижда изпълнение на проекта за Кино „Космос“, превръщането на Баня „Старинна“ в Център за съвременни визуални изкуства, разширение на Регионален археологически музей и Регионален природонаучен музей чрез нов сграден фонд, привличане на средства за реконструкция и модернизация на НБ „Иван Вазов“.
Усилията за изграждане на дом на Пловдивската опера ще продължат, предвижда Програмата за управление на ГЕРБ в Пловдив.
Сред другите важни приоритети в сектор „Култура” са провеждане на конкурс и връщане към живот на сградата на БНБ и социализация на Братската могила.
На балотажа на 5-ти ноември кандидатът за кмет на Пловдив и кандидатите за районни кметове са с № 7 в двете бюлетини.