Недоволство в Казанлъшко срещу фабрика за формалин

23 Ян 2023 12:34

Жители на Казанлък, Павел баня и околните населени места протестираха заради инвестиционното предложение за "Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли" от регионална фабрика в района.

Те се събраха пред предприятието, за да поискат чист въздух и природа. Проектът на дружеството предвижда изграждане на инсталация за производство на формалин, който е взривоопасно и силно отровно вещество.

Капацитетът на инсталацията ще е над 160 тона на ден, което е 60 000 тона годишно. Според хората се залага екологична бомба в Розовата долина и настояват проектът да бъде прекратен. Опасяват се за здравето си, за качеството на въздуха и водата, не само в Община Павел баня, но и в Казанлък и дори Стара Загора.

"Не искаме да ни тровят. Учили сме органична химия, знаем за какво става въпрос. Не искаме да ни тровят. Точка по въпроса. Няма само тука да има отрови - ще тръгнат и към язовира, ще тръгнат и към Стара Загора, че ще стигнат и в Марица и ще изтровят и самата Турция и Гърция - там, където се раздвоява Марица. Затова молим и настояваме да няма такова производство в Розовата долина", казват протестиращите.

Main Menu