Военният министър инспектира ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево"

09 Фев 2023 09:50

Състоянието на ремонта на военната база "Граф Игнатиево" ще провери служебният министър на отбраната. Инфраструктурата трябва да е готова до пристигането на първите от първите осем изтребителя Ф-16 през 2025 година.

Първите строителни работи по инфраструктурата на новите самолети Ф-16 започнаха през октомври. Но със закъснение от две години, както отбеляза служебният министър Димитър Стоянов наскоро.

Публични данни посочват, че новата инфраструктура ще бъде разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и ел. инсталация, доизграждане на хангари и съоръжения. Пистата за излитане и кацане, която е с дължина 3000 м, също ще бъде ремонтирана. Финансирането е до 300 милиона лева, отпускани целево от различните правителства през годините.

Освен за закъснението на ремонта, министерството съобщи в края на миналата година, че фирми отказват да си изпълнят договорите за строителни дейности въпреки авансовото им 100 процентово плащане.

"Инфраструктурата е болният проблем на проекта за изтребителите", отчете Димитър Стоянов. И обяви, че за някои договори ще преговаря за прекратяване. А за други ще има нови процедури, но не на принципа на директното възлагане.

Уверението засега е, че укритията за първите осем Ф-16 са обезпечени. Но все още няма започнало проектиране за укрития на новите осем Ф-16.

Вариантите са да се ползват закупени от Швеция подвижни хангари и предоставените от Нидерландия, която участва с Ф-35 за охрата на въздушното пространство през април.

Заради ремонта от септември миналата година военната ни авиация лети от цивилното летище "Пловдив".

Main Menu